Voor het eerst is in het laboratorium gekweekt kippenvlees goedgekeurd voor verkoop, in Singapore.
Het vlees wordt gekweekt van spiercellen uit biopten van levende kippen, die dus niet geslacht hoeven te worden om de Aziatische stadstaat van kipnuggets te voorzien. En alle voedingsstoffen die nodig zijn om de cellen op te kunnen kweken in grote bioreactoren, zijn plantaardig.
Het kippenvlees is duurder dan ‘gewone’ kwaliteitskip, want de kosten van het kweken van vlees in het lab zijn nog hoog. Maar de producent, het Amerikaanse bedrijf Eat Just, verwacht dat de prijs zal dalen als het marktaandeel van synthetisch vlees groter wordt.
Vleesproductie stoot veel CO2 uit
De ontwikkeling van laboratoriumvlees vloeit voort uit een toenemend besef dat de wereldbevolking meer vlees eet dan het klimaat aankan.
En als we meer zouden inzetten op plantaardig voedsel, zou dat de totale CO2-uitstoot aanzienlijk verlagen.
Vorig jaar bracht het VN-klimaatpanel een speciaal rapport uit dat vaststelt dat we de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen vanaf 2050 met maximaal 8 gigaton per jaar kunnen verlagen als we volledig over gaan op plantaardig voedsel.
Op dit moment is de uitstoot circa 33 gigaton CO2 per jaar, dus een daling van 8 gigaton komt overeen met een reductie van ongeveer 24 procent.