Shutterstock

STEM: Ben jij bereid om biefstuk te vervangen door nepvlees?

We eten te veel vlees, en een meer plantaardig dieet zou de totale CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen. Maar ben jij klaar voor plantaardige biefstuk en stamcelvlees dat in het laboratorium is gekweekt? Stem en kijk onder aan het artikel hoe anderen erover denken.

Voor het eerst is in het laboratorium gekweekt kippenvlees goedgekeurd voor verkoop, in Singapore.

Het vlees wordt gekweekt van spiercellen uit biopten van levende kippen, die dus niet geslacht hoeven te worden om de Aziatische stadstaat van kipnuggets te voorzien. En alle voedingsstoffen die nodig zijn om de cellen op te kunnen kweken in grote bioreactoren, zijn plantaardig.

Het kippenvlees is duurder dan ‘gewone’ kwaliteitskip, want de kosten van het kweken van vlees in het lab zijn nog hoog. Maar de producent, het Amerikaanse bedrijf Eat Just, verwacht dat de prijs zal dalen als het marktaandeel van synthetisch vlees groter wordt.

Vleesproductie stoot veel CO2 uit

De ontwikkeling van laboratoriumvlees vloeit voort uit een toenemend besef dat de wereldbevolking meer vlees eet dan het klimaat aankan.

En als we meer zouden inzetten op plantaardig voedsel, zou dat de totale CO2-uitstoot aanzienlijk verlagen.

Vorig jaar bracht het VN-klimaatpanel een speciaal rapport uit dat vaststelt dat we de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen vanaf 2050 met maximaal 8 gigaton per jaar kunnen verlagen als we volledig over gaan op plantaardig voedsel.

Op dit moment is de uitstoot circa 33 gigaton CO2 per jaar, dus een daling van 8 gigaton komt overeen met een reductie van ongeveer 24 procent.

Wetenschap en voedselindustrie werken onder hoogspanning

De afgelopen jaren hebben wetenschappers en levensmiddelenbedrijven gewerkt aan vleesvervangers, producten die op vlees lijken maar het niet zijn. Denk bijvoorbeeld aan gehakt op basis van erwten of kipfilet gemaakt van paddenstoeleneiwitten. Of:

Vegaburger vol vegetarisch bloed

© Impossible Food

Het Amerikaanse bedrijf Impossible Foods heeft een plantaardige biefstuk ontwikkeld die een van de belangrijkste smaakmakers van echt vlees bevat: bloed.

Heem is het geheime ingrediënt dat de vegaburger zijn vleessmaak en -kleur geeft. Het heemmolecuul bestaat uit een ijzeratoom gebonden aan de kleurstof porfyrine. Het ijzergehalte zorgt voor de smaak van bloed.

Heem zit in het eiwit dat stoffen door het bloed vervoert, hemoglobine, en de onderzoekers hebben een manier gevonden om vegetarische heem uit sojabonen te maken.

Gehakt wordt in grote tanks gebrouwen

© Shutterstock

De Nederlandse wetenschapper Mark Post van het Medisch Centrum van Maastricht is al jarenlang bezig met het verfijnen van de techniek om rundvlees in petrischaaltjes te kweken met stamcellen uit koeienspieren.

Nu haalt hij zijn stamcellen uit het schaaltje en zet hij celculturen om in rundvlees in enorme bioreactoren van 25.000 liter. Eén zo’n reactor kan 10.000 mensen van vlees voorzien.

Mark Post heeft het bedrijf Mosa Meat opgericht, waarmee hij op termijn uit stamcellen opgekweekte hamburgers wil aanbieden die goedkoper zijn dan het echte product.

Hoe denk jij over nepvlees?

Er zijn dus al alternatieven voor vlees verkrijgbaar en er komen er steeds meer bij.

De vraag is: ben jij bereid om knapperig spek en een sappige biefstuk te verruilen voor erwtengehakt en stamcelburgers?