Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eigenwijze ketchup

Het is afgelopen met ketchup die niet uit de fles wil komen: onderzoekers hebben iets uitgevonden om de rode saus op je bord te krijgen.

© Shutterstock
Techniek - Voeding

Oppervlak brengt ketchup op gang

Nooit meer dwarse ketchup die in de fles blijft zitten. Onderzoekers ontwikkelden een spray van was, die ervoor zorgt dat de rode saus er tot de laatste druppel uit komt.

Je schroeft de dop eraf en keert de ketchupfles om ... maar er komt niks uit.

Onwillige ketchupflessen die de rode saus niet los willen laten, zijn een bekend probleem. Maar dat is nu afgelopen.

Onderzoekers van de Colorado State University in de VS hebben een bekleding van ongevaarlijke, eetbare was ontwikkeld – een mengsel van bijen- en palmwas – waardoor de ketchup over het oppervlak van de fles parelt en op je bord loopt.

Materialen stoten elkaar af

Het concept is gebaseerd op het feit dat de was apolair is. Dat wil zeggen dat de elektrische ladingen van de moleculen evenredig zijn verdeeld. Vloeistoffen als ketchup hebben water als basis, dat polair is en aan één kant meer elektronen heeft.

Door deze twee verschillende polariteiten kunnen de stoffen zich niet aan elkaar binden, maar stoten ze elkaar af.

Was kan giftige stof vervangen

De oplossing van de onderzoekers is een alternatief voor fluorkoolstof, dat nu vaak wordt gebruikt om oppervlakken vochtafstotend te maken. In grote hoeveelheden is deze stof echter giftig, terwijl de nieuwe was ongevaarlijk is.

Bekijk hier hoe vloeistoffen parels vormen op het met was beklede oppervlak:

Lees ook:

Voeding

GEZICHTSBEDROG: Magische chocoladereep raakt nooit op

2 minuten
Voeding

FEIT OF FICTIE: Moet je bang zijn voor genetisch gemodificeerd voedsel?

5 minuten
Voeding

Ben jij klaar om je burger te vervangen door kunstvlees?

4 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg