Oppervlak brengt ketchup op gang

Nooit meer dwarse ketchup die in de fles blijft zitten. Onderzoekers ontwikkelden een spray van was, die ervoor zorgt dat de rode saus er tot de laatste druppel uit komt.

Eigenwijze ketchup

Het is afgelopen met ketchup die niet uit de fles wil komen: onderzoekers hebben iets uitgevonden om de rode saus op je bord te krijgen.

© Shutterstock

Je schroeft de dop eraf en keert de ketchupfles om ... maar er komt niks uit.

Onwillige ketchupflessen die de rode saus niet los willen laten, zijn een bekend probleem. Maar dat is nu afgelopen.

Onderzoekers van de Colorado State University in de VS hebben een bekleding van ongevaarlijke, eetbare was ontwikkeld – een mengsel van bijen- en palmwas – waardoor de ketchup over het oppervlak van de fles parelt en op je bord loopt.

Materialen stoten elkaar af

Het concept is gebaseerd op het feit dat de was apolair is. Dat wil zeggen dat de elektrische ladingen van de moleculen evenredig zijn verdeeld. Vloeistoffen als ketchup hebben water als basis, dat polair is en aan één kant meer elektronen heeft.

Door deze twee verschillende polariteiten kunnen de stoffen zich niet aan elkaar binden, maar stoten ze elkaar af.

Was kan giftige stof vervangen

De oplossing van de onderzoekers is een alternatief voor fluorkoolstof, dat nu vaak wordt gebruikt om oppervlakken vochtafstotend te maken. In grote hoeveelheden is deze stof echter giftig, terwijl de nieuwe was ongevaarlijk is.

Bekijk hier hoe vloeistoffen parels vormen op het met was beklede oppervlak: