En een teveel aan nitriet kan bij de mens een inwendige verstikking veroorzaken; vooral kinderen onder één jaar zijn kwetsbaar. Nitriet hecht zich aan de rode bloedlichaampjes in het lichaam, waardoor de zuurstoftoevoer als het ware afgeknepen wordt.
Als nitraat is omgezet in het gevaarlijke nitriet, wordt het niet door verhitting afgebroken, en daarom is het van belang de bacteriën al weg te werken bij de eerste bereiding.
Dan is het geen probleem om spinazie opnieuw te verhitten.
Opnieuw opwarmen van ander voedsel
In tegenstelling tot spinazie moet je met sommige andere voedingsmiddelen voorzichtig zijn als je ze opnieuw opwarmt. De voedingsmiddelen op de lijst kunnen wel opnieuw worden verhit, maar als je dat niet op de juiste manier doet, kun je er flink ziek van worden.
Kip opnieuw opwarmen
Kip kun je opnieuw opwarmen. Maar zorg ervoor dat al het vlees [ten minste wordt verwarmd tot 75 °C]
(https://www.sbs.com.au/food/article/2017/04/03/how-many-times-can-you-reheat-leftovers). Gebruik een voedselthermometer om er zeker van te zijn dat het vlees op die temperatuur is.
Rijst opnieuw opwarmen
Rijst die lange tijd op kamertemperatuur heeft gestaan, kan voedselvergiftiging veroorzaken. Dus het opnieuw opwarmen van rijst geeft op zich geen problemen, maar de boosdoener is de sporenvormende bacterie Bacillus cereusder, die zich bij kamertemperatuur kan vermenigvuldigen. De sporen van de bacterie zijn
hittebestendig en gaan dus niet dood in de magnetron.
Aardappelen opnieuw opwarmen
Net als rijst kunnen aardappelen tot voedselvergiftiging leiden als ze te lang buiten de koelkast worden bewaard. Dit kan een voedingsbodem vormen voor de gevaarlijke bacterie Clostridium botulinum, die botulisme kan veroorzaken. De bacteriën kunnen zich ontwikkelen door langzame afkoeling in vochtige omstandigheden, [dus zet je gekookte aardappelen meteen in de koelkast]
(https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Botulisme.aspx).