Spinatblad close

Mag je spinazie twee keer verhitten?

Men zegt dat je een maaltijd met spinazie of peterselie niet opnieuw mag opwarmen. Maar dat is alleen gevaarlijk als je de groente niet goed schoonmaakt of het voedsel verkeerd afkoelt.

1 november 2017

Klopt het dat je een maaltijd met spinazie of peterselie slechts één keer mag opwarmen?

Het kan geen kwaad om een maaltijd met spinazie of peterselie te eten dat opnieuw opgewarmd is, als de groente vóór het koken, bakken of stoven maar grondig is afgespoeld en de kliekjes na de maaltijd goed zijn afgekoeld.

Aarde met bacteriën tussen blaadjes

Vroeger mocht je afgekoelde of bevroren spinazie, peterselie en andere bladgroente niet nog eens opwarmen, maar dat was vooral omdat er vaak aarde met bacteriën tussen de blaadjes bleef zitten.

Deze bacteriën kunnen de stikstofverbinding nitraat omzetten in nitriet als je voedsel te langzaam laat afkoelen of als het te warm wordt bewaard.

Verdiep je in ieder detail van ons fantastische heelal met een abonnement op Wetenschap in Beeld

En een teveel aan nitriet kan bij de mens een inwendige verstikking veroorzaken; vooral kinderen onder één jaar zijn kwetsbaar. Nitriet hecht zich aan de rode bloedlichaampjes in het lichaam, waardoor de zuurstoftoevoer als het ware afgeknepen wordt.

Als nitraat is omgezet in het gevaarlijke nitriet, wordt het niet door verhitting afgebroken, en daarom is het van belang de bacteriën al weg te werken bij de eerste bereiding.

Dan is het eten van opnieuw opgewarmde spinazie niet gevaarlijk.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: