Shutterstock
Spinat

Mag je spinazie twee keer verhitten?

Men zegt dat je een maaltijd met spinazie of peterselie niet opnieuw mag opwarmen. Maar dat is alleen gevaarlijk als je de groente niet goed schoonmaakt of het voedsel verkeerd afkoelt.

Mag je spinazie twee keer verhitten?

Het kan geen kwaad om spinazie of peterselie twee keer te verhitten, als de groente vóór het koken, bakken of stoven maar grondig is afgespoeld en de kliekjes na de maaltijd goed zijn afgekoeld.

Waarom kun je ziek worden van twee keer verhitte spinazie?

Vroeger mocht je afgekoelde of bevroren spinazie, peterselie en andere bladgroente niet nog eens opwarmen, maar dat was vooral omdat er vaak aarde met bacteriën tussen de blaadjes bleef zitten.

Deze bacteriën kunnen de stikstofverbinding nitraat omzetten in nitriet als je voedsel te langzaam laat afkoelen of als het te warm wordt bewaard.

En een teveel aan nitriet kan bij de mens een inwendige verstikking veroorzaken; vooral kinderen onder één jaar zijn kwetsbaar. Nitriet hecht zich aan de rode bloedlichaampjes in het lichaam, waardoor de zuurstoftoevoer als het ware afgeknepen wordt.

Als nitraat is omgezet in het gevaarlijke nitriet, wordt het niet door verhitting afgebroken, en daarom is het van belang de bacteriën al weg te werken bij de eerste bereiding.

Dan is het geen probleem om spinazie opnieuw te verhitten.

Spinazie

Je kunt spinazie gerust twee keer verhitten.

Opnieuw opwarmen van ander voedsel

In tegenstelling tot spinazie moet je met sommige andere voedingsmiddelen voorzichtig zijn als je ze opnieuw opwarmt. De voedingsmiddelen op de lijst kunnen wel opnieuw worden verhit, maar als je dat niet op de juiste manier doet, kun je er flink ziek van worden.

Kip opnieuw opwarmen

Kip kun je opnieuw opwarmen. Maar zorg ervoor dat al het vlees [ten minste wordt verwarmd tot 75 °C]
(https://www.sbs.com.au/food/article/2017/04/03/how-many-times-can-you-reheat-leftovers). Gebruik een voedselthermometer om er zeker van te zijn dat het vlees op die temperatuur is.

Rijst opnieuw opwarmen

Rijst die lange tijd op kamertemperatuur heeft gestaan, kan voedselvergiftiging veroorzaken. Dus het opnieuw opwarmen van rijst geeft op zich geen problemen, maar de boosdoener is de sporenvormende bacterie Bacillus cereusder, die zich bij kamertemperatuur kan vermenigvuldigen. De sporen van de bacterie zijn
hittebestendig en gaan dus niet dood in de magnetron.

Aardappelen opnieuw opwarmen

Net als rijst kunnen aardappelen tot voedselvergiftiging leiden als ze te lang buiten de koelkast worden bewaard. Dit kan een voedingsbodem vormen voor de gevaarlijke bacterie Clostridium botulinum, die botulisme kan veroorzaken. De bacteriën kunnen zich ontwikkelen door langzame afkoeling in vochtige omstandigheden, [dus zet je gekookte aardappelen meteen in de koelkast]
(https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Botulisme.aspx).