Shutterstock

Kunnen verpakkingen voedsel giftig maken?

Nieuw onderzoek heeft bijna 3000 chemicaliën in verpakkingen gevonden die in ons voedsel kunnen komen. 65 procent daarvan is niet goedgekeurd voor voedsel. Bekijk hier welke.

Verpakkingen zijn niet weg te denken bij veel van de etenswaren die we kopen. Denk bijvoorbeeld aan een pizzadoos, het folie om een komkommer of een melkpak.

Onderzoekers van het University College London hebben onderzoek gedaan naar de hoeveelheid chemicaliën in verpakkingen en welke daarvan schadelijk kunnen zijn.

Uit het onderzoek bleek dat er 2881 zogeheten Food Contact Chemicals (FCC) in zitten: chemische stoffen die vanuit plastic, papier, karton, metaal, glas en keramiek op ons eten en drinken terecht kunnen komen.

66 procent verboden stoffen

Van die 2881 chemische stoffen zijn er 1035 toegestaan in ons voedsel – dus tweederde van de aangetroffen chemicaliën zijn dat niet.

Een aantal daarvan, zoals fluoriden, zijn verboden in voedsel in Nederland (en in veel andere landen).

Overheden werken aan wetten om de andere stoffen te verbieden of er grenswaarden voor in te stellen. Zo is bisfenol A in de EU verboden in onder meer zuigflessen voor kinderen onder de drie.

De onderzoekers hebben ook een database gemaakt, FCCmigex, waarin ze systematisch de verspreiding van FCC’s in kaart zullen brengen.