250 keer zo veel eten als eerst
Het ruimtegebruik is een van de voordelen van verticale landbouw. Door de planten in meerdere lagen en dicht op elkaar te zetten, is er veel minder ruimte nodig dan bij traditionele landbouw.
Als beide soorten landbouw evenveel ruimte zouden krijgen, zou je volgens Nordic Harvest met verticale landbouw zelfs 250 keer zo veel gewassen kunnen kweken. Dat maakt deze manier van verbouwen aantrekkelijk voor stedelijke gebieden, waar relatief weinig plek is.
Ook het klimaat vaart er wel bij: er komt landbouwgebied vrij voor herbebossing, en omdat het voedsel in de stad wordt geproduceerd, is er ook nog eens minder vervuilend transport nodig.
Als je sla niet van ver hoeft te komen, wordt de CO2-uitstoot aanzienlijk verlaagd.
Geen bacteriën of ongedierte
Nordic Harvest bedient zich van hydroponie of hydrocultuur: kweken in water zonder aarde. Zo kunnen de planten makkelijker en directer voeding krijgen.
Als je grond bemest met bijvoorbeeld gier of dode planten, moet de mest door schimmels of bacteriën worden afgebroken voordat de plantenwortels deze kunnen opnemen. Maar hangen de wortels rechtstreeks in voedselrijk water, dan zijn de bacteriën overbodig.
Op die manier kunnen de planten ook niet ziek worden door eventuele gevaarlijke bacteriën of ongedierte in de grond. En je bespaart veel water bij de productie, doordat je de planten minder water hoeft te geven en minder hoeft te wassen dan anders.
Nordic Harvest zegt 95 procent minder water te gebruiken dan bij traditionele landbouw het geval is.
De bomen – of de sla – groeien echter niet tot in de hemel. De ledlampen die bij verticale landbouw worden gebruikt, slurpen stroom, wat het klimaat verder kan belasten. Daarom neemt Nordic Harvest duurzame energie van windmolens af.