Shutterstock

Is paardenvlees gezonder dan rundvlees?

Omdat rundvlees duur is, komt er bij sommigen meer paard op het menu. Maar smaakt het anders, en wat is het gezondst?

Doordat rundvlees steeds duurder wordt, doen meer mensen paardenvlees in hun boodschappenmandje. En dat is een goed idee. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA heeft paardenvlees een aantal streepjes voor op rundvlees qua voedzaamheid en gezondheid.

Hoewel paardenvlees zoeter smaakt, is het meestal magerder en daarom gunstiger als je wilt afvallen. Terwijl 100 gram rundvlees met 30 procent vet zo’n 241 calorieën bevat, bevat dezelfde hoeveelheid paardenvlees maar 175 calorieën. Zelfs minder vet rundvlees, bijvoorbeeld met 10 procent vet, is calorierijker dan paardenvlees.

De hoeveelheid eiwit is ongeveer gelijk: 100 g rundvlees bevat 23 à 27 gram eiwit tegen circa 28 gram voor paardenvlees.

Paardenvlees zit boordevol mineralen

Maar de vetzuren en mineralen maken paardenvlees echt beter.

Terwijl er slechts 6 gram vet zit in 100 gram paardenvlees, bevat het meeste rundvlees 10 à 15 gram vet. Bovendien is de kwaliteit van de vetzuren in paardenvlees beter.

6 procent is het vetgehalte van paardenvlees. Ter vergelijking: het meeste rundvlees bevat 10-15 procent vet.

Rundvlees bevat meer cholesterol en tot drie keer zoveel verzadigd vet als paardenvlees. Verzadigd vet wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker.

Het gehalte vitaminen en mineralen is ook iets beter bij paard. Rundvlees bevat meer zink en selenium, maar er zit een stuk meer ijzer, magnesium, kalium, fosfor, koper en vitamine B3 in paardenvlees.