Hoe wordt de energie-inhoud van gerechten berekend?

Als het kouder wordt, krijg je vanzelf zin in stevige, voedzame winterkost. Kooktijdschriften vermelden bij recepten vaak het aantal calorieën. Maar hoe wordt dat eigenlijk gemeten?

Calorieën in winterse kost

Calorieën worden gemeten in bomcalorimeter

Hoeveel energie en daarmee hoeveel calorieën iets bevat, wordt gemeten door het eten te verbranden in een zogeheten bomcalorimeter.

Een geïsoleerd vat wordt gevuld met een afgemeten hoeveelheid voedsel en zuivere zuurstof en ondergedompeld in water. Met een vonk wordt het voedingsmiddel aangestoken en als het verbrandt, warmt het water rond het vat op. De stijging in de watertemperatuur wordt gebruikt om de energie-inhoud van het voedingsmiddel te meten.

Enzymen verbranden calorieën in het lichaam

Het verbrandingsproces in een calorimeter is vergelijkbaar met dat in het lichaam. Hier wordt de verbranding alleen draaiende gehouden door enzymen. Het lichaam kan echter niet de gehele verbrandingswaarde of calorische waarde van een voedingsmiddel benutten. Een aantal energierijke stoffen worden uitgescheiden in de urine en de ontlasting.

De onverteerbare delen, zoals voedingsvezels, vormen circa 15 procent van de totale energie-inhoud van het eten. Maar daar houden producenten rekening mee bij het aangeven van de energie-inhoud.

Hoeveel calorieën zitten er in typisch winterse kost?

We hebben voor je op een rijtje gezet hoe voedzaam die stevige wintergerechten gemiddeld nou eigenlijk zijn.

En omdat feestmaand december toch ook de maand van het snoepen is:

Valt het je tegen? Hier kun je zien hoe lang je moet sporten om de calorieën weer te verbranden.