Shutterstock
bid af æble

Hoe schoon wordt fruit als ik het afspoel?

Waarschijnlijk heb je geleerd dat je fruit moet afspoelen voor je het eet. Maar wordt fruit echt schoon van het water, of blijven er bacteriën en pesticiden aan kleven?

In fruit zitten verschillende micro-organismen en stoffen, en slechts enkele daarvan worden weggespoeld als je het met water afspoelt.

Micro-organismen, zoals bacteriën, en bestrijdingsmiddelen hechten zich niet even goed aan fruit. Sommige vormen een kleverig laagje op de schil, terwijl andere daardoorheen dringen.

In je appel kunnen bijvoorbeeld salmonella, listeria, colibacteriën, norovirus, amoeben of spoelwormen voorkomen, die maagklachten en vergiftigingsverschijnselen kunnen veroorzaken, maar de ziekteverwekkers kun je bijna altijd wegkrijgen met water.

Pesticiden zijn moeilijker te verwijderen omdat zij zijn bedoeld om aan groenten en fruit te kleven om deze tegen ongedierte te beschermen.

Restjes bestrijdingsmiddelen krijg je bijna nooit volledig weg, hoe hard je ook schrobt.

Gif en organismen tasten fruit aan

Pesticiden en micro-organismen kunnen fruit binnendringen en zijn dan niet weg te spoelen.

organismer i æble
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1: Organismen maken plekken

In het fruitweefsel leven natuurlijke organismen. Daardoor ontstaan er rotte plekken die niet weggespoeld kunnen worden. De plekken zelf zijn echter onschadelijk voor mensen.

bakterier på æble
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2: Bacteriën zitten los

Salmonella, virussen en andere ziekteverwekkende organismen komen via vervuild irrigatiewater op fruit terecht. Ze zitten los aan het oppervlak en zijn goed weg te spoelen.

pesticider æble
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3: Pesticiden dringen erin

Sommige pesticiden zitten op de vrucht en kunnen worden weggespoeld, andere blijven kleven. Soorten die diep in de schil dringen, zijn niet weg te wassen.

Hoe dan ook is het goed om groenten en fruit grondig af te spoelen. Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat vier van de tien kinderen erg veel pesticiden in hun lichaam hadden, onder meer door slecht gewassen fruit en groenten. De stoffen kunnen leiden tot slecht sperma, kanker, geboorteafwijkingen en parkinson.

Daarom zijn er grenswaarden vastgelegd voor de doses bestrijdingsmiddelenresten die groenten en fruit mogen bevatten.

Organismen maken fruit rot

Op vruchtbomen en -struiken groeien ook natuurlijke micro-organismen.

Als ze in de vrucht doordringen, bijvoorbeeld via een gaatje in de schil, kan het fruit daar rot van worden.

Rotte plekken zijn niet weg te wassen omdat ze zich in de weefsels of cellen van het vruchtvlees bevinden. De natuurlijke micro-organismen zijn echter volkomen onschadelijk voor de mens.

Pesticiden zijn niet gelijkmatig verdeeld

Het gehalte aan bestrijdingsmiddelen varieert sterk per soort groenten en fruit. Bekijk de ergste zondaars hier: