In fruit zitten verschillende micro-organismen en stoffen, en slechts enkele daarvan worden weggespoeld als je het met water afspoelt.
Micro-organismen, zoals bacteriën, en bestrijdingsmiddelen hechten zich niet even goed aan fruit. Sommige vormen een kleverig laagje op de schil, terwijl andere daardoorheen dringen.
In je appel kunnen bijvoorbeeld salmonella, listeria, colibacteriën, norovirus, amoeben of spoelwormen voorkomen, die maagklachten en vergiftigingsverschijnselen kunnen veroorzaken, maar de ziekteverwekkers kun je bijna altijd wegkrijgen met water.
Pesticiden zijn moeilijker te verwijderen omdat zij zijn bedoeld om aan groenten en fruit te kleven om deze tegen ongedierte te beschermen.
Restjes bestrijdingsmiddelen krijg je bijna nooit volledig weg, hoe hard je ook schrobt.
Hoe dan ook is het goed om groenten en fruit grondig af te spoelen. Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat vier van de tien kinderen erg veel pesticiden in hun lichaam hadden, onder meer door slecht gewassen fruit en groenten. De stoffen kunnen leiden tot slecht sperma, kanker, geboorteafwijkingen en parkinson.
Daarom zijn er grenswaarden vastgelegd voor de doses bestrijdingsmiddelenresten die groenten en fruit mogen bevatten.
Organismen maken fruit rot
Op vruchtbomen en -struiken groeien ook natuurlijke micro-organismen.
Als ze in de vrucht doordringen, bijvoorbeeld via een gaatje in de schil, kan het fruit daar rot van worden.
Rotte plekken zijn niet weg te wassen omdat ze zich in de weefsels of cellen van het vruchtvlees bevinden. De natuurlijke micro-organismen zijn echter volkomen onschadelijk voor de mens.