Shutterstock

Hoe eet ik zoveel mogelijk met kerst?

Dit is misschien een politiek incorrecte vraag, maar hoe haal ik het meeste uit het kerstdiner? Ik bedoel, hoe eet ik het meeste voedsel met de meeste calorieën?

Hoe je zo veel mogelijk eet met kerst is nog door geen enkele wetenschapper onderzocht. Maar door misbruik te maken van het onderzoek van nietsvermoedende voedingsdeskundigen kunnen we wel enkele vuistregels vinden.

Zo blijkt uit onderzoek welk voedsel het meest vult. Blijf daar dus van af of neem het als laatste. Denk dan vooral aan vezelrijke voedingsmiddelen, zoals rauwe groenten en volle granen. Vezels hebben de neiging de maag te vullen omdat ze vocht opnemen.

Bewaar de vette dingen voor het laatst

Dranken hebben ook de vervelende neiging de plaats van voedsel in te nemen en het hongergevoel te verdringen. Wel helpen ze het darmstelsel bij het legen van de maag, dus zoek er een balans in.

Voedingsonderzoekers hebben aangetoond dat sommige voedingsmiddelen je meer en langer verzadigd houden dan andere. Zo zijn koolhydraten van aardappelen na 30 tot 90 minuten al uit je maag verdwenen.

Omgekeerd maken eiwitten, waar vlees rijk aan is, enzymen en hormonen vrij waar je lang vol van zit. Gans, eend en varkensvlees schuif je daarom naar het einde van de kerstmaaltijd om zoveel mogelijk te kunnen schransen.

Kerstdiner vereist een strakke planning

Als je vastbesloten bent zo veel mogelijk calorieën tot je te nemen tijdens het kerstdiner, maak dan een plan en houd je eraan.

© Shutterstock

1. Licht vasten maximaliseert de honger

Gebruik je ontbijt en lunch zoals anders, maar neem geen snacks en tussendoortjes gedurende de dag. Als je kans ziet om een uurtje te sporten, zal dit je hongergevoel vergroten.

© Shutterstock

2. Bewaar de saus en het vlees voor het laatst

Om te voorkomen dat je te vroeg vol raakt, is de volgorde belangrijk. Begin met gekookte groenten en aardappelen, laat rauwe groenten en volle granen links liggen en eindig met vlees met jus of saus.

© Shutterstock

3. Beweging is goed voor de spijsvertering

Als het diner urenlang duurt, drink dan genoeg en kom in beweging door bijvoorbeeld een ommetje te maken. Daardoor zakt het voedsel uit je maag naar je darmen en maak je weer ruimte.