Shutterstock

Hoe beïnvloedt energiedrank het lichaam?

De naam zegt het al: van energiedank krijg je energie. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam in de minuten nadat je de cocktail van suiker en cafeïne hebt gedronken? Wij zetten vijf belangrijke en verrassende feiten op een rij.

Uit onderzoek blijkt dat energiedrank goed is voor je concentratie en uithoudingsvermogen vanwege het forse gehalte cafeïne dat erin zit. Een kop sterke koffie met een paar schepjes suiker heeft overigens hetzelfde effect.

1. Je hersenen krijgen snel energie

Foto: Shutterstock.

Suiker komt snel in de bloedbaan en geeft spieren en hersenen energie. Overtollige suiker wordt opgeslagen in spieren en lever, zodat het energieniveau een tijd op peil blijft.

2. Energiedrank houdt je wakker

Foto: Shutterstock.

Cafeïne werkt het slaapverwekkende effect van adenosine tegen, dat een dag- en nachtritme in stand houdt. Daardoor kun je langere tijd wakker blijven.

3. Energiedrank versnelt je hartritme

Foto: Shutterstock.

Cafeïne versnelt het hartritme, zodat het bloed sneller in het lichaam stroomt en de spieren en hersenen meer zuurstof levert. Veel cafeïne is gevaarlijk voor hartpatiënten.

4. Je spieren trekken sterker samen

Foto: Shutterstuck.

Onderzoek duidt erop dat de spieren zich sterker samentrekken dan normaal onder invloed van de natuurlijke stof taurine in energiedrankjes. Of de spieren het langer volhouden door glucuronolacton, een andere stof, is echter twijfelachtig.

5. Energiedrank is sterk vochtafdrijvend

Foto: Shutterstuck.

Cafeïne is sterk vochtafdrijvend. Tel daar het vocht van het energiedrankje zelf bij op en je zult er meer van moeten plassen.