Waardoor draait een gekookt ei sneller dan een rauw ei?
Techniek - Voeding

Waardoor draait een gekookt ei sneller dan een rauw ei?

Je kunt makkelijk checken of een ei rauw is of gekookt door het op tafel te laten draaien: het gekookte ei draait sneller. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Spiraalbanden vertragen rotatie van ei

In een rauw ei kunnen het wit en de dooier tot op zekere hoogte vrij bewegen, waardoor het zwaartepunt van het ei verandert.

De dooier zit vast aan spiraalvormige banden, de hagelsnoeren, die worden uitgerekt wanneer het ei draait. Die bewegingen vertragen de rotatie van het ei.

In een hardgekookt ei zijn het wit en de dooier vast en wordt de rotatie niet afgeremd.

null

Lees ook:

Voeding

Hoe meet je energie in voedsel?

1 minuut
Voeding

Daarom gaat een zak chips leeg

0 minuten
Vrouw eet appel
Voeding

Hoe schoon is het fruit dat we eten?

0 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!