Shutterstock
Eten close-up

Deze etenswaren kunnen je stressniveau verlagen

Het lijkt erop dat een speciaal dieet het stressniveau dat je ervaart binnen vier weken omlaag kan brengen.

Ademhalingsproblemen, een hoge hartslag, slecht slapen en meer piekeren.

Langdurige stress kan zich op allerlei manieren in het lichaam manifesteren en wordt wel een van de grootste epidemieën van de 21e eeuw genoemd.

Vaak wordt de aandoening behandeld met een combinatie van gesprekken en ontspanning.

Maar nu blijkt uit een nieuwe studie van onderzoekers van het University College Cork in Ierland dat je je stressniveau mogelijk ook binnen enkele weken kunt verlagen door na te denken over wat je in je mond stopt.

Bacteriën dicteren gezondheid

Om het mogelijke verband tussen voeding en stress te begrijpen, moeten we een kijkje nemen in je darmstelsel, waar op dit moment 100 biljoen bacteriën rondhuppelen.

Deze bacteriële samenleving, het microbioom, is de laatste jaren in verband gebracht met psychische aandoeningen, diabetes, kanker en nu dus ook stress.

Maar het was nog onduidelijk of het een aantoonbaar effect op het stressniveau van het lichaam kan hebben als je de bacteriën op een bepaald dieet zet.

Dieet op maat

Wetenschappers van het onderzoeksinstituut APC Microbiome Ireland, onderdeel van het University College York, besloten dit te onderzoeken.

Ze stelden een dieet van vier weken samen, met etenswaren die de bacteriekolonie in de darmen moesten verwennen. Het ging om prebiotische en gefermenteerde voedingsmiddelen.

Vervolgens rekruteerden ze 45 gezonde mensen tussen de 18 en 59 jaar, van wie ruim de helft vrouw was.

De deelnemers werden in twee groepen verdeeld en kregen willekeurig een dieet toegewezen dat ze tijdens het experiment moesten volgen. De ene groep kreeg het ‘darmvriendelijke’ dieet, de andere groep een dieet dat gebaseerd was op de gangbare voedingsadviezen.

Verrassend verband

De deelnemers aan de ‘darmvriendelijke groep’ moesten allerlei voedingsmiddelen eten waarvan bekend is dat ze je microbioom beïnvloeden. Dat waren onder andere volkorenproducten en groenten en fruit met veel prebiotische vezels, zoals uien, prei, kool, appels en bananen.

Hun werd ook gevraagd om dagelijks gefermenteerd voedsel en peulvruchten, zoals linzen en bonen, te eten.

Daarnaast moesten ze de hoeveelheid snoep, fastfood en suikerhoudende dranken beperken.

Zo zag het dieet eruit:

Verrassend genoeg zagen de onderzoekers dat de darmvriendelijke groep lagere stressniveaus rapporteerde dan de controlegroep.

Er was ook een direct verband tussen hoe strikt de deelnemers het dieet volgden en hun waargenomen stressniveau.

Stoelgang zegt veel

Zowel de controlegroep als de darmvriendelijke groep sliep beter, maar de verbetering was het grootst in de darmvriendelijke groep.

Hoewel het dieet slechts tot kleine meetbare veranderingen in de darmbacteriën van de deelnemers leidde, registreerden de onderzoekers ook een verandering in de niveaus van 40 stoffen in de ontlasting en urine van de deelnemers die het darmvriendelijke dieet volgden.

De onderzoekers benadrukken dat hun studie een aantal beperkingen kent, zoals het relatief kleine aantal deelnemers, de korte periode van vier weken en het feit dat de voedingsmiddelen alleen zijn getest op deelnemers die al gezond waren.

© Shutterstock

Lees ook:

Ook wijzen de onderzoekers erop dat de eigen perceptie van de deelnemers over het dieet hun antwoorden kan hebben beïnvloed, hoewel de onderzoekers er alles aan deden om te voorkomen dat de deelnemers wisten welk dieet ze volgden.

Desondanks denken ze dat de resultaten aantonen dat we met voeding potentieel aandoeningen als stress, angst en depressie kunnen bestrijden.