Shutterstock
Hete pepers

De heetste chilipeper ter wereld – en 4 andere vurige pepers

De Carolina Reaper zet niet alleen je mond in brand. In het ergste geval kan de heetste chilipeper ter wereld ook slagadervernauwingen en zelfs beroertes veroorzaken. Bekijk de lijst met de heetste pepers ter wereld - en twee nieuwe kandidaten die de eerste plaats zouden kunnen overnemen.

De heetste chilipeper ter wereld

De Carolina Reaper is de heetste chilipeper ter wereld en is dat al sinds 2013.

Op de zogenaamde Scovilleschaal, de officiële schaal voor de sterkte van chilipepers, heeft de Carolina Reaper een waarde tussen 1,4 miljoen en 2,2 miljoen SHU.

Ter vergelijking: de waarde van jalapeño’s ligt tussen de 2500 en 8000 SHU.

Wilbur Scoville

Portret van Wilbur Scoville.

© Henrietta Benedictis Health Sciences Library, Massachusetts College of Pharmacy and Health Sciences

De Scovilleschaal

De vijf heetste chilipepers ter wereld

De heetste pepers ter wereld geven je lichaam een schok en veroorzaken meestal reacties zoals braken, een brandende of verdoofde mond, tranen en een loopneus.

De heetste pepers ter wereld zijn:

 1. Carolina Reaper (1,4 miljoen-2,2 miljoen SHU)
 2. Komodo Dragon-chilipeper (1,4 miljoen-2,2 miljoen SHU)
 3. Trinidad Moruga Scorpion (1,2 miljoen-2 miljoen SHU)
 4. 7 Pot Douglah (923.889-1,85 miljoen SHU)
 5. Dorset Naga (1 miljoen-1,59 miljoen SHU).

In dit artikel lees je meer over de heetste chilipepers ter wereld.

Carolina Reaper

De heetste chilipeper ter wereld – Carolina Reaper

De Carolina Reaper herken je aan de schorpioenachtige staart onder aan de vrucht.

© P.Podkowa
 • Waarde op de Scovilleschaal: 1,4 miljoen tot 2,2 miljoen SHU.
 • Ontwikkeld: De Carolina Reaper is ontwikkeld door landbouwer Ed Currie toen hij een Naga-chilipeper kruiste met een rode habanero. Deze chilipeper zag het licht in het Amerikaanse South Carolina, waaraan hij ook zijn naam dankt.

De Carolina Reaper is de heetste chilipeper ter wereld, en hoewel een klein hapje schijnt aan te voelen als een mond vol lava, smaakt hij vooral zoet, bijna fruitig. De zoete nuances maken de chilipeper lekker in sauzen en stoofschotels - zij het met mate.

De man achter de heetste chilipeper ter wereld is de Amerikaanse landbouwer Ed Currie, die de hete chilipeper bij toeval ontwikkelde toen hij probeerde chilipeper voor medicinaal gebruik te produceren.

Toen Ed Currie de scherpte van de peper ontdekte, nam hij contact op met Cliff Calloway, professor in de scheikunde aan de Winthrop University in South Carolina. Samen met Calloway’s studenten testten ze de scherpte van de peper in Scoville-eenheden (SHU) en ze kwamen tot de conclusie dat het de heetste chilipeper ter wereld moest zijn.

In 2013 kroonde ook Guinness World Records de Carolina Reaper tot de heetste peper ter wereld.

De Carolina Reaper kan een beroerte veroorzaken

Als je de heetste pepers ter wereld eet, heeft dat een krachtig effect op je lichaam.

Je merkt bijvoorbeeld:

 • Een brandend of verdoofd gevoel in mond en keel
 • Braken
 • Tranende ogen
 • Verhoogde speekselproductie
 • Een loopneus.

Maar als je een Carolina Reaper-chilipeper eet, kunnen de gevolgen ernstiger zijn. Deze hete peper kan slagadervernauwingen en zelfs een beroerte veroorzaken.

Een 15-jarige jongen ondervond dat aan den lijve nadat hij voor een weddenschap een Carolina Reaper-chilipeper had gegeten en twee dagen later met spoed naar het ziekenhuis moest.

Komodo Dragon

Komodo Dragon-chilipeper

Komodo Dragon is, anders dan veel andere pepers op deze lijst, vaak te krijgen in de supermarkt.

© Bigar
 • Waarde op de Scovilleschaal: 1,4 miljoen-2,2 miljoen SHU.
 • Ontwikkeld: Deze chilipeper werd ontwikkeld in Bedfordshire in Engeland. Dat gebied stond al bekend om de ontwikkeling van zeer hete chilipepers.

De Komodo Dragon-chilipeper is bijna even heet als de Carolina Reaper, met een waarde tussen de 1.400.000 en 2.200.000 SHU op de Scovilleschaal.

De Komodo Dragon werd in 2015 geïntroduceerd door de Britse landbouwer Salvatore Genovese. Net als Ed Currie, de ontwikkelaar van de Carolina Reaper, heeft hij zich toegelegd op de productie van enkele van de heetste pepers ter wereld.

Komodo Dragon is zeer fruitig van smaak en bij de eerste hap denk je misschien dat het een gewone milde chilipeper is. De hitte en scherpte beginnen echter snel daarna.

Waar je de Carolina Reaper in speciaalzaken moet kopen, is de Komodo Dragon te koop in gewone supermarkten. In Engeland is de hete chilipeper verkrijgbaar bij de supermarktketen Tesco.

Trinidad Moruga Scorpion

Opengesneden Moruga Scorpion-chilipeper

Deze chilipeper is gemiddeld 400 keer sterker dan een jalapeño en wordt daarom vaak gebruikt in hete sauzen.

© Hankwang
 • Waarde op de Scovilleschaal: 1,2 miljoen - 2 miljoen SHU.
 • Ontwikkeld: De chilipeper werd ontwikkeld door de landbouwer Wahid Ogeer in Trinidad en Tobago. Daarom groeit de Trinidad Scorpion-chilipeper het best in warme klimaten.

De Trinidad Moruga Scorpion was vroeger de heetste chilipeper ter wereld, met een waarde tussen de 1.200.000 en 2.000.000 SHU op de Scovilleschaal.

Die titel had hij echter niet lang. Amper een jaar later nam de Carolina Reaper-chilipeper de titel van heetste chilipeper ter wereld over.

Zoals de meeste echt hete pepers heeft de Trinidad Moruga Scorpion niet uitsluitend effect op mond en keel. Als je je tanden in een Trinidad Moruga Scorpion-chilipeper zet, kun je verwachten dat je dat voelt.

Meerdere mensen hebben beschreven hoe bij een hap Scorpion-chilipeper hun tong aanvoelt alsof hij smelt – en de chilipeper breekt in feite de natuurlijke afweer van het lichaam tegen verbranding af.

Als je erg scherp eet, kun je blaren op je tong krijgen. Met die blaren offert je lichaam de buitenste laag van je tong op om te beschermen wat eronder zit.

7 Pot Douglah

7 Pot Douglah-chilipeper

Zelfs de olie uit de schil van deze chilipeper kan je huid verbranden. Draag dus handschoenen als je pepers van deze sterkte aanraakt.

© Peter Stanley/YouTube
 • Waarde op de Scovilleschaal: 923.889-1,85 miljoen SHU.
 • Ontwikkeld: Komt oorspronkelijk uit het Caribisch gebied en is een van de zeldzaamste chilipepers ter wereld. Er is geen specifieke ontwikkelaar van deze chilipeper, maar hij groeit het meest in het warme klimaat van Trinidad en Tobago.

De chilipeper is zeldzaam omdat het moeilijk kan zijn de zaden te winnen waaruit deze chilipeper wordt gekweekt. Aangezien er geen specifieke ontwikkelaar is, groeit deze chilipeper vooral in het wild in Trinidad en Tobago.

De 7 Pot Douglah-chilipeper staat een treetje onder de beruchtste chilipepers ter wereld, maar onderschat de scherpte van deze 5 cm lange chilipeper niet. Hij scoort namelijk tussen de 923.889 en 1.853.986 SHU op de Scovilleschaal.

De 7 Pot Douglah-chilipeper is eveneens afkomstig uit Trinidad en Tobago. Hij wordt gekenmerkt door zijn bijzondere kleur. In onrijpe toestand is hij groen, maar als hij rijp is, krijgt hij een diepe chocoladebruine kleur.

De donkerbruine kleur is ook een hint naar de smaak, want hij heeft noten- en fruittonen en is daardoor zeer geschikt om mee te koken.

Maar wees voorzichtig als je de 7 Pot Douglah bij het koken wilt gebruiken, want alleen al het sap kan vlekken op je huid maken.

Dorset Naga

Moden Dorset Naga-chilipeper

De Dorset Naga-peper wordt veel gebruikt in de keuken.

© Luciano Roth Coelho
 • Waarde op de Scovilleschaal: 1 miljoen -1,59 miljoen SHU.
 • Ontwikkeld: De Dorset Naga-chilipeper komt uit Engeland en dankt zijn naam aan de stad Dorset, waar hij werd ontwikkeld. De ontwikkeling van deze chilipeper begon toen Michael en Joy Michaud een Naga Morich-plant kochten. Vervolgens gingen ze de zaden planten van de pepers die de eigenschappen hadden die ze voor hun nieuwe chilipeper wilden hebben.

De Dorset Naga-chilipeper scoort meer dan 1 miljoen op de Scovilleschaal. De scherpte van deze chilipeper varieert niet zo sterk als die van sommige andere chilipepers op de lijst, met scores tussen 1.000.000 en 1.598.227 SHU op de Scovilleschaal.

De Dorset Naga-chilipeper is dus een veilige keuze als je verzekerd wilt zijn van een goede scherpte bij het koken of bij het proeven.

De chilipeper is ontwikkeld uit een andere chilipeper, de Naga Morich, dus de Dorset Naga is technisch gezien een ondersoort. Hij is echter goedgekeurd als een eigen soort en kan dus een plaats krijgen op de lijst van de heetste chilipepers ter wereld.

Zoals de meeste hete pepers smaken ook Dorset Naga-chilipepers eerst zoet en fruitig. De hitte van de chilipeper komt meteen daarna, en de bruisende warmte en hitte maken de Dorset Naga-chilipeper ook populair in ‘hot sauce’.

Nieuwe chilipepers op komst

De Carolina Reaper wordt binnenkort (misschien) verslagen

Hoewel de Carolina Reaper de heetste chilipeper ter wereld is, is de strijd om de titel nog lang niet voorbij.

Over de hele wereld wedijveren chilipeperliefhebbers om de heetste chili ter wereld te kweken, en sommigen geloven dat de Carolina Reaper al is overtroffen. Dat is echter nog niet geverifieerd door Guinness World Records, en daarom zijn deze pepers niet opgenomen in onze lijst van de heetste chilipepers ter wereld.

De twee grootste concurrenten voor de Carolina Reaper als heetste chilipeper ter wereld zijn Pepper X en Dragon’s Breath.

Pepper X

Van Pepper X wordt beweerd dat hij twee keer zo heet is als de heetste chilipeper ter wereld, de Carolina Reaper.

Er is niet veel informatie over deze mysterieuze peper, want bedenker Ed Currie, die ook Carolina Reaper maakte, houdt zijn kaarten nog dicht tegen de borst.

Naar verluidt zou Pepper X een score van meer dan 3,18 miljoen SHU op de Scovilleschaal hebben, maar de chilipeper is nog niet stabiel in zijn score en is daarom nog niet openbaar gemaakt.

Als Pepper X zijn waarde op de Scovilleschaal kan vasthouden, wordt hij ongetwijfeld de heetste chilipeper ter wereld.

Dragon’s Breath

Dragon’s Breath heeft misschien wel de meest toepasselijke naam van de lijst, want hij scoort 2,48 miljoen SHU op de Scovilleschaal.

Als Dragon's Breath vóór Pepper X door Guinness World Records wordt beoordeeld, krijgt hij dus de titel van heetste chilipeper ter wereld.

De chilipeper is ontwikkeld door de Britse landbouwer Tom Smith in samenwerking met een team wetenschappers van de Universiteit van Nottingham in Engeland.

Dragon’s Breath is niet ontwikkeld met het oogmerk om de heetste peper ter wereld te maken. Het doel was om een chilipeper voor medicinaal gebruik te produceren.