Vissenpoep geeft heerlijke sla

Vis en groente telen op het dak in gesloten systemen die niet vervuilen – die technologie komt op in de dichtstbevolkte gebieden op aarde.

Salat

Probleem: de landbouw vervuilt

Felgroene giftige algen en miljoenen dode vissen zijn het resultaat van te veel voedingsstoffen in rivieren en zee. De boosdoeners zijn vooral fosfor en stikstof van de landbouw. De uitstoot moet stoppen om rampen te voorkomen. We moeten een manier vinden om mest te hergebruiken.

Oplossing: haal je ontbijt van het dak

Doe vis in een systeem met jonge plantjes en voilà, vissenpoep wordt omgezet in voedsel.

Deze technologie, aquaponics, combineert de vis- en plantenteelt en is altijd bij de hand. Het dure en vervuilende transport van groenten en vis is overbodig, en boeren hoeven niet te mesten – de planten krijgen alles wat ze nodig hebben van de vissen.

In de Gazastrook telen gezinnen vis en groente op het dak voor extra voedsel in zelfgemaakte aquaponicssystemen. Foto: Mohammed Abed/AFP/Scanpix

Bij dit systeem worden vissen en andere waterdieren, zoals kreeften, in een aquarium gehouden. Bacteriën breken de uitwerpselen af tot voedingsstoffen, waar planten op groeien.

Planten groeien zonder aarde – met hun wortels in het water nemen ze de voeding direct op. Foto: Getty Images

In de rest van de wereld is aquaponics meer een hobby. Een systeem voor een gezin kost algauw 3000 euro en levert zo’n 100 kilo vis en 2000 stuks groenten per jaar op, met een minimaal stroomverbruik. De econoom Peter Drucker, genomineerd voor een Nobelprijs, ziet er echter een manier in om vervuiling door voedingsstoffen te bestrijden.

Vissenpoep geeft heerlijke sla

1. Een kweekbak is geschikt voor vissen als tilapia of meerval, die makkelijk te houden zijn en snel groeien. 2. Een opvangbak zit vol geselecteerde bacteriën, die uitwerpselen en voedselresten afbreken tot voedingsstoffen. 3. De groenten groeien zonder aarde door de voedingsstoffen uit het water op te nemen. 4. Een filterbak pompt het schone water terug naar de vissen.

9 problemen die nú opgelost moeten worden

De mens staat voor een aantal grote uitdagingen, en als we nu niets doen, gaat onze aarde eraan. Gelukkig biedt de techniek een helpende hand.

Lees het grote thema in Wetenschap in Beeld 9/2015: