Bij verticaal kweken worden de klimaatomstandigheden tot in de puntjes beheerst en groeien planten het hele jaar door.

© Shutterstock

Amsterdam krijgt zijn eerste voedselflat

De eerste verticale farm van Nederland wordt op 1 november 2017 geopend in Amsterdam door wethouder Abdeluheb Choho.

20 oktober 2017

GrowX is een bedrijf dat zich richt op vertical farming solutions, ofwel op voedselflats voor in de stad.

De initiatiefnemers van de start-up, John Apesos en biotechnoloog Jens Ruijg, hebben momenteel een bedrijfsruimte aan de Kleibergweg in Amsterdam, waar ze de groei-omstandigheden van de planten optimaal kunnen beheersen.

Daardoor kan het bedrijf het hele jaar door sla en kiemgroenten leveren, bijvoorbeeld aan restaurants en winkels in Amsterdam. 

Op 1 november 2017 zal wethouder Abdeluheb Choho de vernieuwde voedselflat openen. Maar de ambities reiken verder dan dat.

GrowX is in de groei

De komende maanden wil GrowX zijn oppervlak van 250 m2 uitbreiden tot 2000 m2. En daar stopt het nog niet; in 2019 moet 10.000 m2 haalbaar zijn.

In 2025 wil het bedrijf zelfs heel Amsterdam kunnen voorzien van sla en kiemen, en daarna is het de bedoeling om een hele keten van verticale farms in andere Europese hoofdsteden bouwen.

John Apesos van GrowX legt op YouTube zijn werkwijze uit.

© YouTube

Nederland is bakermat van voedselvernieuwing

Aan ambitie ontbreekt het de ondernemers niet. De Amerikaan John Apesos is speciaal naar Nederland gekomen om zijn plannen te kunnen verwezenlijken, want hier was de nodige hoogwaardige en vernieuwende kennis aanwezig.

‘Nederland blijkt elke keer de bakermat te zijn van alle voedselvernieuwingen. Het wordt hier allemaal uitgevonden, in zadenontwikkeling en LED-verlichting,’ aldus Apesos tegen Hortimax, dat onder meer sensoren en een procescomputer leverde voor het project.

GrowX werkt met groene energie en stoot geen CO2 uit. Omdat de voedselproductie lokaal is, wordt er ook sterk bespaard op brandstoffen voor het vervoer dat anders nodig is. Zo wil het bedrijf bijdragen aan duurzaamheid, legt John Apesos uit op YouTube.

Meer weten over voedselvernieuwing en de nieuwste technologieën? Neem een abonnement op Wetenschap in Beeld en ontvang ’m elke maand in je brievenbus.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: