4 dingen die je niet wist over koffie

Sloten koffie kunnen het risico op dodelijke kanker verlagen. Hier zijn vier feiten over de zwarte drank.

Koffiebonen

De mysterieuze koffiebonen zijn altijd een goed gespreksonderwerp ... bij een kopje koffie.

© Shutterstock

Grote hoeveelheden koffie zijn mogelijk gezond

Een matige koffieconsumptie kan een preventief effect hebben op een groot aantal ziekten, maar hoe zit het met sloten koffie? In 2011 toonden wetenschappers van Harvard aan dat mannen die meer dan 6 koppen per dag drinken 60 procent minder kans hebben om aan prostaatkanker te overlijden. Uit het onderzoek bleek dat cafeïnevrije koffie hetzelfde positieve effect heeft.

Cafeïnevrije koffie bevat cafeïne

Alle koffiebonen bevatten cafeïne. Bij cafeïnevrije koffie is gepoogd de verkwikkende stof voor het roosteren te verwijderen, bijvoorbeeld met organische oplosmiddelen.

In 2008 werd de koffieplant Coffea charrieriana ontdekt, die van nature zo’n laag cafeïnegehalte heeft dat hij voor cafeïnevrij door kan gaan. Maar Coffea charrieriana en andere cafeïnevrije koffiesoorten bevatten wel degelijk cafeïne – een heel klein beetje.

Veel koffie = kleine borsten?

Een onderzoek uit 2008 van de universiteit van Lund in Zweden toonde aan dat het drinken van koffie het risico op borstkanker beperkt bij vrouwen die het gen CYP1A2 hebben, dat koffie helpt om te zetten. Het was echter verrassender dat vrouwen met CYP1A2 die 3 of meer koppen per dag dronken, gemiddeld kleinere borsten hadden.

Energiereep van het verleden

Cafeïnehoudende energierepen en drankjes zijn bepaald geen nieuwe uitvindingen. De Ethiopiërs waren vermoedelijk de eersten die de oppeppende werking van de koffieboon ontdekten. Ze zouden de bonen gemengd hebben met dierlijk vet om er een soort energiereep van te maken. Smakelijk!

Lees ook: De perfecte kop koffie is pure wetenschap