3 producten die je in de toekomst zult eten

Biefstukken zijn slecht voor het milieu, maar in de toekomst kun je ze met een schoon geweten eten. Voedselingenieurs hebben een bloedende vegaburger ontwikkeld en een Nederlandse wetenschapper wil goedkoop vlees in een petrischaaltje kweken. Maar ben jij bereid om vlees te vervangen door de nieuwe producten? Stem onder aan het artikel en kijk wat je medelezers ervan vinden.

Mark Post

1. Vegaburger vol vegetarisch bloed

© Impossible Food

Het Amerikaanse bedrijf Impossible Foods heeft een plantaardige biefstuk ontwikkeld die een van de belangrijkste smaakmakers van echt vlees bevat: bloed.

Heem is het geheime ingrediënt dat de vegaburger zijn vleessmaak en -kleur geeft. Het heemmolecuul bestaat uit een ijzeratoom gebonden aan de kleurstof porfyrine. Het ijzergehalte zorgt voor de smaak van bloed.

Heem zit in het eiwit dat stoffen door het bloed vervoert, hemoglobine, en de onderzoekers hebben een manier gevonden om vegetarische heem uit sojabonen te maken.

2. Erwten worden vezelige kipreepjes

© Beyond Meat

Het bedrijf Beyond Meat heeft een plantaardig product ontwikkeld dat de vezelige structuur van kippenvlees imiteert. De benodigde eiwitten komen uit erwten, die tot een poeder gemalen worden waar andere gedroogde plantaardige ingrediënten aan worden toegevoegd, zoals vet in de vorm van plantaardige olie.

Het geheim is een machine die het mengsel verhit, afkoelt en onder druk zet. Zo ontstaat er een eiwitstructuur die aan die van vlees doet denken. Het eindresultaat zijn ‘kipreepjes’ die niet van echt te onderscheiden zijn.

3. Gehakt wordt in grote tanks gebrouwen

De Nederlandse wetenschapper Mark Post van het Medisch Centrum van Maastricht is al jarenlang bezig met het verfijnen van de techniek om rundvlees in petrischaaltjes te kweken met stamcellen uit koeienspieren.

Nu haalt hij zijn stamcellen uit het schaaltje en zet hij celculturen om in rundvlees in enorme bioreactoren van 25.000 liter. Eén zo’n reactor kan 10.000 mensen van vlees voorzien.

Lees ook:

Whisky:
Voeding

Daarom moet je water bij je whisky doen

0 minuten
Whipped cream
Voeding

Waarom is geklopte room stijf?

0 minuten
Voeding

Daarom gaat een zak chips leeg

0 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!