Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 producten die je in de toekomst zult eten

We eten te veel vlees, en met een meer plantaardig menu zou onze gezamenlijke CO2-uitstoot fors dalen, concludeert een nieuw VN-verslag. Maar ben jij klaar voor meer groenten en fruit – en voor bloedende plantenburgers, erwtenkip en stamcelvlees uit het laboratorium zonder ook maar één dierlijke vezel?

Mark Post

We eten te veel vlees. En als we onze landbouwgrond en voedingsmiddelenproductie meer richting plantaardig sturen, zal dat onze gezamenlijke CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen.

Dit horen we niet voor het eerst. Maar deze keer maakt de boodschap deel uit van een rapport van het VN-klimaatpanel, dat door 107 klimaatdeskundigen uit 52 landen is geschreven.

Een van die deskundigen is Hans-Otto Pörtner, die tegen het wetenschappelijke tijdschrift Nature zei:

We willen mensen niet voorschrijven wat ze moeten eten. Maar het komt het klimaat én de volksgezondheid ten goede als we minder vlees eten, vooral in de rijkere landen, en als politici maatregelen zouden invoeren die daaraan kunnen bijdragen.
Hans-Otto Pörtner, medeverantwoordelijke voor werkgroep II van het VN-klimaatpanel

Het overschakelen op een gezonder, ‘groener’ menu zet zoden aan de dijk.

De CO2-uitstoot – gebaseerd op menselijke activiteit – lag in 2017 op 36,2 gigaton (36,2 miljard ton), schrijft het World Resources Institute.

Daar kunnen we volgens het VN-klimaatpanel 22 procent van afhalen als alle mensen op aarde vegetariër worden, want dat zal de CO2-uitstoot met 8 gigaton verminderen.

Als we allemaal slechts één keer per maand vis of vlees zouden eten, zouden we de CO2-uitstoot met 6 gigaton kunnen verminderen. En als iedereen alleen groenten en vis eet, scheelt dat 4 gigaton aan CO2, volgens de klimaatdeskundigen van de VN.

Het klimaatrapport verschijnt nog geen jaar nadat de VN een ander zeer ambitieus rapport heeft gepubliceerd. Daarin wordt vastgesteld dat we voor het Akkoord van Parijs – dat de opwarming van de aarde wil beperken tot 1,5 °C – van alle kanten in actie moeten komen. Nu.

De vraag is: ben jij klaar om je knapperige bacon en je sappige biefstukje te verruilen voor fruit, groenten en misschien wel stamcelvlees, burgers met vegetarisch bloed en erwtenkip?

De wetenschap doet een voorzet met drie manieren waarop planten in de toekomst vlees kunnen vervangen. Eet smakelijk.

1. Vegaburger vol vegetarisch bloed

© Impossible Food

Het Amerikaanse bedrijf Impossible Foods heeft een plantaardige biefstuk ontwikkeld die een van de belangrijkste smaakmakers van echt vlees bevat: bloed.

Heem is het geheime ingrediënt dat de vegaburger zijn vleessmaak en -kleur geeft. Het heemmolecuul bestaat uit een ijzeratoom gebonden aan de kleurstof porfyrine. Het ijzergehalte zorgt voor de smaak van bloed.

Heem zit in het eiwit dat stoffen door het bloed vervoert, hemoglobine, en de onderzoekers hebben een manier gevonden om vegetarische heem uit sojabonen te maken.

2. Erwten worden vezelige kipreepjes

© Beyond Meat

Het bedrijf Beyond Meat heeft een plantaardig product ontwikkeld dat de vezelige structuur van kippenvlees imiteert. De benodigde eiwitten komen uit erwten, die tot een poeder gemalen worden waar andere gedroogde plantaardige ingrediënten aan worden toegevoegd, zoals vet in de vorm van plantaardige olie.

Het geheim is een machine die het mengsel verhit, afkoelt en onder druk zet. Zo ontstaat er een eiwitstructuur die aan die van vlees doet denken. Het eindresultaat zijn ‘kipreepjes’ die niet van echt te onderscheiden zijn.

3. Gehakt wordt in grote tanks gebrouwen

De Nederlandse wetenschapper Mark Post van het Medisch Centrum van Maastricht is al jarenlang bezig met het verfijnen van de techniek om rundvlees in petrischaaltjes te kweken met stamcellen uit koeienspieren.

Nu haalt hij zijn stamcellen uit het schaaltje en zet hij celculturen om in rundvlees in enorme bioreactoren van 25.000 liter. Eén zo’n reactor kan 10.000 mensen van vlees voorzien.

Lees ook:

Geneeskunde

Zeldzame ziekte: Patiënt maakte sterke alcohol aan in zijn darmen

2 minuten
Ziektes

Wetenschapper: Coronavirus redt meer mensen dan het doodt

3 minuten
Deeltjes

Higgsdeeltjes weten waarom er materie is

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg