De technologische ontwikkeling dendert voort, maar zelden precies zoals je denkt.
Deze vijf nieuwtjes en trends staan ons in 2022 te wachten.
1. Digitale bril wordt de gadget van het jaar
Een digitale bril kun je bijvoorbeeld gebruiken bij fitness.
Er is met name één technologie waarvan ik voor dit jaar hoge verwachtingen heb.
Volgens mij wordt 2022 het jaar waarin de digitale bril op de markt komt, waarmee de computerwereld in één klap verandert.
Ik verwacht dat we een of meer nieuwe headsets of digitale brillen te zien krijgen die de basis leggen voor een toekomst van digitale ervaringen en communicatie binnen virtual reality, augmented reality of mixed reality.
Nieuwe column laat je kennismaken met het grootste technieuws van de week

De auteur van de column is Nicolai Franck, een techexpert met een schat aan kennis op het gebied van technologie, gadgets, internet en digitale diensten.
De columnist is onafhankelijk, en producenten hebben niet betaald voor een recensie.
Meta (Facebook) heeft al aangekondigd dat het aan het eind van het jaar een nieuwe bril zal lanceren die meer kan dan de huidige Oculus Quest 2.
Ik verwacht ook dat Apple in 2022 met zijn eerste headset komt. Het is echter onzeker of het product nog dit jaar daadwerkelijk op de markt verschijnt.
Een ander bedrijf om in de gaten te houden is Snapchat, dat zwaar heeft geïnvesteerd in augmented reality.
2. Het slimme huis wordt eindelijk slim
Dit laat goed zien hoe Matter zal werken.
Bij het slimme huis zien veel mensen door de bomen het bos niet meer.
Als je een op internet aangesloten lamp en thermostaat koopt, kun je er ook niet zomaar zeker van zijn dat de apparaten via dezelfde app kunnen worden bediend – of zelfs maar worden ondersteund door je favoriete smart home-app.
Vaak moet je een speciale Philips Hue-hub of IKEA-gateway kopen om je apparaten te laten werken.
Ik durf te wedden dat 2022 het jaar wordt waarin er een einde komt aan de complexiteit van het slimme huis.
Een alliantie van alle belangrijke spelers op de markt (Amazon, Apple, Google, IKEA, Signify en meer dan 200 andere bedrijven) verwacht in 2022 een nieuwe gemeenschappelijke standaard te lanceren, Matter genaamd.
Het is een internetprotocol dat ervoor zal zorgen dat alle smart home-producten die Matter ondersteunen, met elkaar kunnen communiceren en met één app kunnen worden bediend.
Ook zal het volgens de alliantie veel simpeler worden om nieuwe apparaten toe te voegen. Het Matter-protocol moet er bovendien voor zorgen dat de veiligheid wordt gewaarborgd.
Verschillende fabrikanten kwamen op de eerste techbeurs van het jaar, CES, al met producten die Matter zullen ondersteunen zodra het protocol wordt vrijgegeven.
3. Kassaloze winkels worden werkelijkheid
Amazon legt uit hoe zijn kassaloze supermarkt werkt.
Misschien heb je al gehoord van Amazon Go, de kassaloze supermarkt waar je gewoon artikelen uit de schappen pakt en in je tas stopt – waarna je de winkel verlaat zonder in de rij te hoeven staan bij de kassa.
De supermarkt houdt met camera’s en sensoren in de gaten wat de klanten meenemen. En met behulp van een flinke dosis computerintelligentie schrijft het systeem automatisch het juiste bedrag af.
Deze technologie, die Amazon als eerste introduceerde maar waar ook concurrerende bedrijven mee bezig zijn, was tot voor kort alleen beschikbaar in enkele winkels in de VS.
Maar eind 2021 openden de eerste kassaloze supermarkten in Groot-Brittannië.
En ik gok dat we in 2022 in het grootste deel van West-Europa de eerste proeven met kassaloze winkels krijgen.
Verder komen er nog meer zelfbedienings- en automatiseringsinitiatieven en kunnen we ook veranderingen in de winkelindeling verwachten, waardoor de cassière, de boodschappenband en de wachtrij uiteindelijk zullen verdwijnen.
4. Het volgende grote platform ondersteunt de creator-economie of NFT
Ooit waren het YouTube en Facebook, toen werden het Snapchat en Instagram en nu is het misschien TikTok.
Maar welk platform wordt de volgende grote hype?
Ik heb geen specifieke dienst in gedachten, maar ik denk dat we in 2022 een wildgroei krijgen van platforms die de zogeheten creator-economie ondersteunen.
Het bekendste creator-platform is waarschijnlijk Patreon, dat is ontworpen om financiële steun te verlenen aan creators: mensen die content maken – of ze nu artikelen of boeken schrijven, podcasts produceren of iets heel anders doen.
Maar onder de creator-economie vallen ook mensen die geld verdienen met video’s op YouTube en TikTok, nieuwsbriefplatforms als Substack en Revue, het NFT-platform OpenSea enzovoort.
Een bijzonder groeigebied in 2022 zou wel eens het NFT-platform kunnen zijn, dat bijvoorbeeld ontwerpers, musici, schrijvers en filmmakers de kans geeft digitale producten op een nieuwe manier te koop aan te bieden, waarbij ze een deel van de eigendom van hun werken verkopen.
En misschien zal een NFT-platform bedrijven wel in staat stellen om producten te verkopen die in virtuele werelden kunnen worden gebruikt via de digitale bril die ik al noemde.
Het klinkt misschien gek, maar allerlei merken, van Nike tot Gucci, ontwikkelen nu al schoenen, kleding en tassen die je digitale avatar kan dragen in het driedimensionale virtuele metaverse van de toekomst.
5. Techbedrijven worden autobedrijven – en zelfrijdende auto’s halen de krantenkoppen opnieuw
Sony lanceert dit jaar het autobedrijf Sony Mobility. Hier showt het bedrijf de conceptauto VISION-S02.
In 2021 brak de elektrische auto door, en de overgang van mechanische benzinemachines naar computers op wielen en elektriciteit gaat heel snel.
Omdat de auto een computer aan het worden is – en omdat er zoveel geld in vervoer en mobiliteit zit – richten techbedrijven vaak een eigen autotak op.
De zelfrijdende auto van de toekomst is dan ook in veel opzichten de perfecte combinatie van alle technologieën die onze wereld nog vele jaren zullen domineren.
Google is met Waymo – zijn tak van zelfrijdende auto’s – de pionier op dit gebied, maar ook alle andere techbedrijven doen mee.
Amazon heeft het zelfrijdende-autobedrijf Zoox opgekocht en bezit 20 procent van het elektrische-autobedrijf Rivyan.
Sony heeft zojuist aangekondigd dat het dit jaar een autoafdeling begint. Het Chinese Xiaomi en Huawei maakten die overstap onlangs al.
Hoewel Apple zich niet in de kaarten laat kijken, is het een publiek geheim dat het bedrijf sinds 2014 aan een auto werkt.
Techbedrijven proberen dus steeds meer ook auto- en mobiliteitsbedrijven te worden, en ze zullen allemaal intensief meewerken aan de totstandkoming van de heilige graal van de transportwereld: een zelfrijdende auto.
Je kunt dus veel nieuws verwachten over technologiebedrijven die aan auto’s werken en die ongetwijfeld met optimistische aankondigingen zullen komen over het moment waarop ze een zelfrijdende auto lanceren.
Maar dit jaar wordt het zeker niet.