Video: AR-bril voor slechthorenden ondertitelt gesprekspartners

De bril transcribeert de spraak van de gesprekspartner en kan transcripten van eerdere gesprekken opslaan.

De bril ondersteunt meerdere talen en maakt gebruik van spraak-naar-tekst technologie.

© TranscribeGlass

Studenten van Stanford University hebben zojuist de eerste AR-bril gepresenteerd die in real time ondertiteling projecteert.

Het gaat om TranscribeGlass, een augmented reality-apparaat dat op elke bril kan worden bevestigd.

Augmented reality is een technologie die de echte wereld combineert met digitale content.

Met de nieuwe bril zie je bijvoorbeeld de echte wereld door de lenzen, terwijl een digitaal scherm in het glas tekst produceert en weergeeft.

Gebruik van bestaande technologie

Als het apparaat aanstaat, verschijnen de woorden van de gesprekspartner vrijwel direct als ondertiteling in een veldje in de bril.

De bril maakt gebruik van Live Transcribe, een technologie van Google die spraak snel omzet in tekst. De technologie stuurt Bluetooth-berichten naar het apparaat, dat deze omzet in augmented reality-projecties in de bril.

De gebruiker kan de grootte van de tekst in het gezichtsveld naar wens aanpassen. Daarnaast kun je kiezen tussen verschillende talen, al kan de bril nog niet vertalen.

Kijk in deze video hoe de AR-bril werkt:

Video

Je kunt beter geen belangrijke geheimen vertellen aan iemand die de bril draagt.

Want het apparaat kan een transcript van alle gesprekken opslaan.

Het product heeft financiële steun ontvangen van een groot aantal onderzoeksinstellingen en van de Indiase en Amerikaanse overheid.

Het bedrijf is onlangs begonnen met de productie van de eerste 150 preorders en hoopt die in de komende maanden te kunnen leveren.

Op de lange termijn kan de AR-bril mogelijk een alternatief worden voor gebarentaal en gehoorapparaten voor doven en slechthorenden.