In 2027 vertrekt een 200 meter lange veerboot met 1800 passagiers aan boord vanuit Kopenhagen naar Oslo. Maar het is geen gewone veerboot – in de machinekamer zit een revolutionaire nieuwe technologie. Het schip vaart namelijk op waterstof en stoot alleen water uit.
Al decennialang varen veerboten op bunkerolie en met dieselslurpende viertaktmotoren. Maar vanwege de klimaatcrisis gaan deze CO2-vervuilers nu vervroegd met pensioen. En een nieuwe generatie waterstofbrandcellen staat klaar om hun taak over te nemen.
De maatschappij achter dit project heet Europa Seaways en bestaat o.a. uit de rederij DFDS, technologiebedrijf ABB, de scheepsontwerper Knud E. Hansen en energiemaatschappij Ørsted. Zij willen de grootste waterstofveerboot ter wereld laten varen tussen Kopenhagen en Oslo.
‘We moeten af van fossiele brandstoffen en overstappen op klimaatneutrale brandstoffen,’ legt Jakob Steffense, Head of Innovation bij DFDS, uit.
Waterstof moet de scheepvaartsector ingrijpend veranderen en de koers verleggen naar een klimaatneutrale toekomst, maar er zijn nog wat obstakels die ervoor zorgen dat de technologie niet meteen kan worden toegepast.
Waterstof moet eerst gemaakt worden
Tegenwoordig varen de meeste schepen nog op verschillende soorten en kwaliteiten olie, maar bij de verbranding van olie komen broeikasgassen vrij. Om precies te zijn, 2-3 procent van alle broeikasgassen die wereldwijd worden uitgestoten komt uit de scheepvaartindustrie, volgens cijfers van de Internationale Maritieme Organisatie.