Veelbelovende proef: Plastic verpakkingen vervangen door garnalen

Een mogelijke doorbraak op het gebied van alternatieven voor plastic kan van groot belang worden voor de verpakkingen van de toekomst.

Garnalenverpakking
© Shutterstock

Plastic verpakkingen laten schadelijk afval achter in de natuur. Maar nu is er een mogelijke oplossing voor het probleem: plastic vervangen door ... garnalen.

Onderzoekers van de universiteit van San Carlos in Manilla, de Filipijnen, maakten van garnalenschalen bioplastic voor verpakkingen.

De biologisch afbreekbare verpakking is gemaakt met de suiker chitosan, die voorkomt in het exoskelet van garnalen, kreeften en krabben.

De onderzoekers maakten een folie van chitosan, die potentieel kan worden gebruikt als wegwerpplastic.

Het project wordt gesteund door het onderzoeksinstituut Southeast Asian Regional Centre for Graduate Study and Research in Agriculture (SEARCA), en volgens directeur Glenn Gregorio is het niet ondenkbaar dat van garnalen gemaakte verpakkingen in de toekomst ook voor andere doeleinden worden gebruikt dan alleen wegwerpbestek.

Plastic van garnalen

Voor de productie van bioplastic worden garnalenschalen gebruikt.

© Shutterstock

‘De volgende stap is om het potentiële gebruik van folie op basis van chitosan voor industriële doeleinden uit te breiden door de thermoplastische eigenschappen te verbeteren,’ zegt Gregorio.

De doorbraak kan ook een ander probleem oplossen.

De verwerking van de diepvriesgarnalen die we kennen uit het vriesvak, levert tonnen afval op, waaronder de schalen.

Maar dankzij de succesvolle inzet van de onderzoekers zouden garnalenschalen in de toekomst juist kunnen bijdragen aan een betere, schonere planeet.