Uitvinding lost bekende problemen met accu’s voor elektrische auto’s op

Accu’s van elektrische auto’s presteren minder en slijten meer als het koud of heet is. Maar nu hebben onderzoekers een eenvoudige oplossing voor dit probleem.

De meeste mensen parkeren hun elektrische auto buiten in weer en wind.

© Shutterstock

Als je met je elektrische auto zo ver mogelijk wilt komen op één laadbeurt, moet de accu 21,5 °C zijn. Elektrische auto’s houden niet van heet en koud weer, omdat die allebei een negatief effect hebben op de accu.

Lithiumionaccu’s werken met een chemische reactie om elektriciteit op te slaan en af te geven, maar als de temperatuur daalt tot onder het vriespunt of stijgt tot boven de 25 °C, vertraagt dat proces, waardoor het bereik, de laadtijd en de levensduur afnemen.

Uit een onderzoek van de 20 best verkopende elektrische auto’s in Noorwegen blijkt dat vorst de actieradius met gemiddeld 18,5 procent vermindert ten opzichte van gunstige omstandigheden.

Om dit probleem aan te pakken, ontwikkelden onderzoekers van de Shanghai Jiao Tong University een thermisch ‘jasje’ om optimale prestaties en levensduur van de accu te garanderen.

‘De thermische hoes is een soort kleding voor auto’s om ze koel te houden in de zomer en warm in de winter,’ aldus Kehang Cui, universitair docent thermische energietechniek en hoofdauteur.

Zelfde koeltechniek als de aarde

Toen de onderzoekers de hoes testten op auto’s die bij verschillende temperaturen buiten stonden, bleek dat het jasje een voertuig op een warme dag met 8 °C kan koelen en op een frisse dag met 6,8 °C kan verwarmen.

De hoes werkt door de overtollige warmte het heelal in te sturen, vergelijkbaar met het proces stralingskoeling, waarmee de aarde zichzelf koelt.

Het ‘jasje’ verlaagde tijdens tests de temperatuur van elektrische auto’s aanzienlijk bij warm weer.

© Huaxu Qiao / Shanghai Jiao Tong University

De buitenste laag van de hoes bestaat uit dunne silicavezels en reflecteert het zonlicht. De buitenlaag absorbeert ook omgevingswarmte en zendt deze energie weer uit als infrarood licht, waardoor de temperatuur onder het jasje daalt.

De binnenlaag is van aluminium en houdt de auto warm door een deel van de warmte vast te houden, vergelijkbaar met een dekbed of deken.

De Chinese onderzoekers zijn ambitieus en willen het product blijven ontwikkelen, zodat de thermische hoes zo snel mogelijk op parkeerplaatsen in gebruik kan worden genomen.

Het is nog onduidelijk wanneer de vinding op de markt komt en hoeveel de hoes voor elektrische auto’s uiteindelijk gaat kosten.