Twitter-oprichter komt met nieuw sociaal netwerk

De architect van Twitter wil een nieuw soort sociaal netwerk lanceren. En hij heeft er een heel bijzondere bedoeling mee.

De rijkste mens ter wereld, Elon Musk, had koud plaatsgenomen in de directiekamer van Twitter of er werd al een nieuw sociaal netwerk aangekondigd.

En het bericht komt niet van de eerste de beste: niemand minder dan de voormalige CEO van Twitter, Jack Dorsey, heeft laten weten dat hij op het punt staat de app Bluesky te lanceren.

Dorsey heeft de nieuwe app onlangs naar een groep bètatesters gestuurd, en het nieuws dat er een bètaversie van Buesky aankwam, zou binnen 48 uur zo’n 30.000 aanmeldingen van testers hebben opgeleverd.

Volgens het techbedrijf dat Bluesky produceert, was de belangstelling om de nieuwe app te testen ‘overweldigend’.

Het idee is om een alternatief voor de techreuzen te creëren.

Volgens Dorsey kan dat door een ‘open en gedecentraliseerd protocol’ voor sociale media op te bouwen, dat ook ten grondslag moet liggen aan Bluesky.

Techreuzen hebben te veel macht over data

Dorsey streeft ernaar dat niet één groot bedrijf het monopolie op de gebruikersgegevens heeft. Bedrijven en particulieren moeten in zijn visie de kans hebben om hun eigen apps, diensten of aanbevelingsalgoritmen te bouwen op basis van dezelfde onderliggende netwerken en gegevens, die vrij beschikbaar moeten zijn.

Dit model staat in schril contrast met de manier waarop sociale media als Instagram en Twitter hun geld verdienen. Deze staan onder controle van een moederbedrijf, dat kan doen wat het wil met de algoritmen en gebruikersdata.

Dorsey wil de ‘muur’ die nu voorkomt dat gebruikers van verschillende sociale media met elkaar communiceren, slechten. Vind je de automatische aanbevelingen van YouTube bijvoorbeeld maar niks, dan moet je kunnen overschakelen op een andere app die dezelfde video’s aanbiedt, maar met een ander aanbevelingssysteem.

Facebook-logo weerspiegeld in een oog
© Shutterstock

Lees ook:

Het is nog niet bekend wanneer de app klaar is om live te gaan.

Het fundament van het nieuwe sociale platform werd in 2019 al gelegd en gefinancierd door Twitter, maar volgens het bedrijf is het volledig zelfstandig.