De wrakken liggen in het noordwestelijk deel van de Zuid-Chinese Zee en zijn volgens de autoriteiten ‘relatief goed bewaard gebleven met een groot aantal historische objecten’.
Zo zijn er maar liefst 100.000 stukken porselein gevonden in een van de wrakken, die vermoedelijk dateren van 1506 tot 1521, toen keizer Zhengde over China heerste.
Beelden uit de diepzee laten zien dat de borden, kommen en potten met zichtbare blauwe en witte markeringen goed bewaard zijn gebleven in het wrak, ondanks honderden jaren onder water, zand en modder.
In het tweede wrak, dat vermoedelijk dateert uit de periode tussen 1488 en 1505, tijdens het bewind van keizer Hongzi, hebben onderzoekers tot nu toe hout en porselein gevonden.
Belangrijke handelsroute
Archeologen hebben al vastgesteld dat de twee schepen in tegengestelde richting voeren. Verder denken de onderzoekers dat de kleine afstand tussen de wrakken erop kan wijzen dat de vloten deel uitmaakten van de maritieme zijderoute, die Azië en Europa met elkaar verbond.
Daardoor hopen ze ook meer te weten te komen over de eeuwenoude handelsroutes.
‘De ontdekking van binnenkomende en vertrekkende oude schepen in hetzelfde gebied toont het belang van deze route aan,’ zegt Tang Wei van het nationaal centrum voor archeologie.
De expeditie naar de diepzee zal worden uitgevoerd met de bemande duikboot Shenhai Yongshi, die een diepte van 4500 meter kan bereiken, en de onderzoekers verwachten het komende jaar in drie fasen 50 duiken uit te voeren.
‘Door de toestand van de scheepswrakken te bepalen, kunnen we ook plannen maken voor toekomstige archeologische opgravingen en conservering,’ zegt Song Jianzhong, onderzoeker van het nationaal centrum voor archeologie.