Toyota wil bereik van elektrische auto verdubbelen

Toyota denkt een technologische knoop te hebben doorgehakt die niet alleen het bereik vergroot, maar ook het opladen verkort.

Toyota, ’s werelds grootste autofabrikant, is eerder bekritiseerd omdat het te traag was met het omarmen van de elektrische auto.

In 2022 bracht Toyota zijn [eerste puur elektrische auto] uit (https://global.toyota/en/newsroom/toyota/37135919.html {"target":"_blank"}), maar die kreeg enorme kritiek vanwege het korte bereik.

Daarop kwam Toyota in mei 2023 met de nieuwe BEV-fabriek, waar het uitsluitend nieuwe soorten accu’s voor toekomstige elektrische voertuigen zal bouwen.

En deze week presenteerde Toyota zijn plannen voor nieuwe accu’s waarmee elektrische auto’s zeker 1000 kilometer halen na één keer opladen.

Ter vergelijking: de langeafstandsversie van Tesla Model Y, ’s werelds best verkochte elektrische auto, haalt maar ongeveer de helft daarvan: rond de 530 kilometer.

Technologische doorbraak

Om zijn doel te bereiken wil Toyota tegen 2030 nieuwe accutypen voor elektrische auto’s ontwikkeld hebben.

Toyota’s eerste doel is om in 2026 verbeterde lithiumionaccu’s te produceren, waardoor toekomstige elektrische auto’s zo’n 1000 kilometer ver komen en in nog geen 20 minuten opladen.

Dat klinkt allemaal indrukwekkend, maar volgens Toyota is het nog niets vergeleken met wat zogeheten vastestofaccu’s later kunnen bieden.

Met slechts 10 minuten oplaadtijd komt een elektrische Toyota met vastestofaccu in 2027 rond de 1200 kilometer ver, en in 2028 al 1500, dankzij wat Toyota zelf een doorbraak noemt.

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een technologische doorbraak geboekt met vastestofaccu’s, en verwacht deze te introduceren in zowel hybride als elektrische auto’s. In 2027-2028 moet de methode bovendien geschikt zijn voor massaproductie.

Autofabrikanten en deskundigen hadden al langer het vermoeden dat vastestofaccu’s de uitdagingen van elektrische auto’s met een korte levensduur van de accu en lange oplaadtijden kunnen oplossen.

De vastestofaccu kan aanzienlijk beter tegen kou dan de lithiumaccu. Dit is een van de redenen waarom de elektrische auto in de winter een kleinere actieradius heeft dan bij mildere temperaturen.

Deze accu’s hadden in het verleden echter stabiliteitsproblemen, omdat de elektroden daarin werden aangetast door chemische veranderingen in de accu. En daardoor gingen ze minder lang mee.

Dat probleem denkt Toyota nu dus te hebben opgelost.

3,5 miljoen elektrische Toyota’s

Tot de eerste modellen die Toyota vanaf 2026 gaat produceren behoren een compacte sedan en een gezinssedan, twee SUV’s en een multifunctioneel voertuig of gezinsauto, aldus Takero Kato, voorzitter van Toyota’s BEV Factory.

Het is echter nog onduidelijk welke modellen al in 2026 beschikbaar zullen zijn en wat een elektrische auto met de nieuwe technologie gaat kosten – daarvoor ligt het allemaal nog te ver in de toekomst.

Maar een van de doelen van de nieuwe technologieën is om de accu’s goedkoper te maken dan de varianten die nu beschikbaar zijn. Dat is dan ook van belang als de elektrische auto betaalbaar moet zijn voor alle klantengroepen.

Van alle elektrische auto’s die Toyota in 2030 hoopt te verkopen, zijn er naar schatting 1,7 miljoen die rijden op een van de nieuwe accutypen.

De Japanse automaker hoopt vanaf 2030 in totaal rond de 3,5 miljoen volledig elektrische voertuigen per jaar te verkopen.