Het slimme huis is een ingewikkeld geheel.
Enerzijds ben ik dol op automatisering, stembesturing en de mogelijkheid om mijn muziek en verlichting op een moderne en eenvoudige manier te bedienen.
Aan de andere kant maken al die nieuwe mogelijkheden het huis niet noodzakelijk beter als er sensoren, microfoons en camera’s bij komen kijken.
Ik testte de nieuwste videodeurbel van Google, de Nest Doorbell, die is ontworpen om het leven makkelijker en veiliger te maken. Maar hij laat ook zien dat alle nieuwe technologie nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Daar komen we nog op terug.

Nieuwe column laat je kennismaken met het grootste tech-nieuws van de week
De auteur van de column is Nicolai Franck, een tech-expert met een schat aan kennis op het gebied van technologie, gadgets, internet en digitale diensten.
Hij publiceert de Deenstalige nieuwsbrief Techliv en presenteert de gelijknamige podcast.
Nest Doorbell: Googles nieuwste videodeurbel
De Nest Doorbell is Googles nieuwe videodeurbel – een deurbel met een ingebouwde videocamera dus.
De deurbel heeft ook een microfoon en luidspreker, zodat je kunt zien en horen wat er bij je voordeur gebeurt en kunt praten met mensen die aanbellen.
Daarnaast heeft de bel een bewegingssensor die automatisch een opname start en een notificatie naar je telefoon stuurt zodra er iemand in de buurt van je voordeur komt.
Het gaat dus niet alleen om een deurbel, een intercomsysteem en een bewakingscamera, maar ook om een soort verklikker die buiten je huis wordt geïnstalleerd.
Zo werkt de Nest Doorbell
Hier geven we een kort overzicht van de manier waarop de deurbel werkt.
Als er iemand aanbelt, krijgt je een notificatie op je telefoon.
Heb je een Google Nest smart speaker, dan kan die ook een geluid maken als de bel gaat.
Als je beschikt over een Google Nest Hub, een slimme luidspreker met een scherm, is de videostream van de deurbel daarop automatisch te zien als er iemand aanbelt, zodat je kunt zien wie er voor de deur staat.

Als je een Google Nest Hub 2 hebt, zie je het automatisch op je telefoon of tablet als er iemand aanbelt.
Zoals je vast al hebt begrepen, is de Nest Doorbell heel goed geïntegreerd met de andere slimme apparaten van Google.
Je wordt dus bijna gedwongen om het hele smart home-systeem van Google aan te schaffen om alle functionaliteit van de deurbel te kunnen gebruiken.
Je kunt echter ook genoegen nemen met de Home-app van Google op je telefoon, waarmee je de deurbel volledig kunt aansturen.
Praat met de pakjesbezorger vanaf je vakantieadres
Omdat het signaal beschikbaar is op je telefoon, kun je ook op je werk, in de kroeg of op je vakantieadres zien wie er voor de deur staat.
De ingebouwde luidspreker en microfoon maken het bovendien mogelijk om te praten met de aanbeller.
Als je niet kunt of wilt praten, kun je ook een vooraf opgenomen geluidsboodschap versturen vanaf je telefoon, zoals ‘ik kom er zo aan’ of ‘zet het pakje maar neer’.
Bewegingssensor activeert camera
De Nest Doorbell is echter niet alleen actief als er iemand aanbelt. Dankzij de bewegingssensor kan hij je notificaties sturen zodra iemand in de buurt komt van je voordeur.
Alle video-opnamen worden vanzelf opgeslagen op de servers van Google dus je kunt ook terugkijken en -luisteren wat er is gebeurd bij je voordeur.
De volledige videogeschiedenis is toegankelijk via je smartphone.
Familie en vrienden worden herkend
De camera kan ook gezichten herkennen.
Dankzij gezichtsherkenning kun je de deurbel leren wie je familieleden en vrienden zijn. Zo kun je concrete notificaties als ‘Miriam belt aan’ krijgen.
De gezichtsherkenning werkt behoorlijk goed. De verwerking van de gegevens vindt op het apparaat plaats, dus die hoeven niet eerst naar de servers van Google.
Nest Doorbell doet wat Google belooft
In technisch opzicht doet de deurbel grotendeels wat Google belooft.
Het installeren verloopt probleemloos en is extra makkelijk doordat de Nest Doorbell geleverd wordt met een oplaadbare batterij, waardoor je geen stroomkabels hoeft te trekken.
Over de Google Home-app, het kloppend hart van het systeem, is beslist ook nagedacht.
Het apparaat zelf is echter nogal lomp en is niet bijster elegant om bij je voordeur te hebben.
Wil je surveillance integreren in je huis?
Tot nu toe is alles overzichtelijk.
Verreweg de belangrijkste kwestie is echter of je een beter, makkelijker of veiliger leven krijgt als je Googles deurbelcamera met internetverbinding installeert.
In de praktijk is mijn ervaring dat de deurbel snel op een bewakingscamera gaat lijken.
Naast de notificaties die me vertellen wanneer gezinsleden en anderen komen en gaan, kan ik op elk moment de livefeed van de camera op mijn telefoon openen.
Zoals gezegd gaat de camera opnemen zodra er iemand in de buurt komt en kan ik de opnamen naderhand bekijken op mijn telefoon.
Ik weet zeker dat ik niet de behoefte zal hebben om mijn gezinsleden te zitten bespioneren (of dat zij mij willen bespioneren).
Maar ik ben er ook van overtuigd dat veel mensen het niet zullen kunnen laten om de geschiedenis te bekijken om te zien wie het huis in en uit zijn gegaan.
Video kan handig zijn, maar zorgt voor wantrouwen
Er kunnen natuurlijk gegronde redenen zijn dat mensen een videodeurbel bij hun voordeur willen hebben, bijvoorbeeld als je ouder bent of alleen woont.
Maar zoals de Nest Doorbell is opgezet, maak ik me serieus zorgen dat te veel mensen de kans om hun eigen gezinsleden in de gaten te houden en te monitoren niet zullen laten schieten.
De veiligheid die de camera volgens de reclame biedt, maakt dus snel plaats voor wantrouwen – wantrouwen jegens je naasten en jegens de buitenwereld in het algemeen. En dat vind ik persoonlijk een te hoge prijs om te betalen om te kunnen zien we er aanbelt.
Maar we zijn allemaal verschillend. Als jij hiertegen bestand bent, dan is de Nest Doorbell van Google een prima en goed functionerend product.
De Nest Doorbell kost € 199,00