NASA

Supersonisch vliegtuig NASA stijgt bijna op

In 2021 wil NASA zijn supersonische vliegtuig X-59 lanceren. Anders dan eerdere supersonische vliegtuigen moet de X-59 zo geluidsarm worden dat het als een dichtslaand autoportier klinkt als het door de geluidsbarrière gaat.

Al in 2021 zal het gloednieuwe supersonische vliegtuig van NASA door de geluidsbarrière gaan – en hopelijk hoort niemand het.

Het project is bedoeld om te bewijzen dat het mogelijk is om een vliegtuig te bouwen dat harder gaat dan het geluid zonder de knal van de drukgolven.

Het toestel, dat X-59 QueSST heet, zou eerst in 2021 klaar zijn en in 2022 zijn eerste testvluchten maken, maar bouwer Lockheed Martin heeft laten weten dat het dit jaar al klaar kan zijn.

Supersonische knal is een probleem

Video

Om een supersonisch vliegtuig stil te maken, mag het geen vlakken hebben die loodrecht op de luchtstroom staan.

Daarom heeft de X-59 een extreem aerodynamische vorm: de neus is bijna de helft van de gehele lengte.

De cockpit heeft geen voorruit, dus de piloot moet zich oriënteren met behulp van een camerasysteem.

Tijdens tests in 2019 bleek dat dat de hevige trillingen en schommelingen in druk en temperatuur aankon. Alle onderdelen van het vliegtuig moeten dergelijke tests ondergaan.

Als het testvliegtuig X-59 door de geluidsbarrière gaat, klinkt het op de grond hooguit als een dichtslaand autoportier.

© NASA

De x-59 In cijfers

  • Lengte: 29 meter.
  • Spanwijdte: 9 meter.
  • Maximaal gewicht bij take-off: 14.700 kg.
  • Topsnelheid: 1590 km/h.
  • Normale vlieghoogte: Circa 16.800 meter.

Testvlucht kan tot commerciële vluchten leiden

Als het vliegtuig in 2021 af is, beginnen de testvluchten boven de VS. Mensen die onder de routes wonen, kunnen het geluid horen, en sensoren op de grond helpen het analyseren.

NASA hoopt dat het geluidsniveau op de grond overeenkomt met dat van een dichtslaand autoportier. Als de X-59 aan de verwachtingen voldoet, is de weg vrij voor nieuwe supersonische vliegtuigen voor de burgerluchtvaart.