Shutterstock

Sociale robots roepen sterke gevoelens op

De bijna menselijke robot Nao kan moppen tappen, bang worden en persoonlijke dingen over zichzelf vertellen. Daardoor bouwen we in een korte tijd een band met het wezentje op.

Onderzoeken tonen aan dat we gemakkelijk emotioneel te beïnvloeden zijn door humanoïde robots.

Met hun hoofd, romp, armen en benen hebben ze wel wat van mensen weg, en als ze maar een beetje op ons lijken, gaan we ze al als mens bejegenen, vooral als we het gevoel hebben dat we een band met ze hebben opgebouwd.

Trucs van robots om menselijk te lijken:

  • Humor toepassen door grappen te maken en leuke reacties te geven.
  • Persoonlijke details delen.
  • Gevoelens als angst tonen.
  • Gevarieerde zinnen uiten.

Sterke banden gevormd tijdens experiment

Onderzoekers van de universiteit van Duisburg-Essen in Duitsland vroegen 43 proefpersonen om een quizspel te spelen met de humanoïde robot Nao.

Ze moesten een nieuw type software in de robot testen – maar wisten niet dat ze zelf werden bekeken.

Na het spel moesten de proefpersonen de robot uitzetten, maar net voordat hun vinger de stopknop aanraakte, jammerde Nao: ‘Niet doen, ik ben bang in het donker. Zet me niet uit!’

Een derde van de proefpersonen in een onderzoek waagde het niet een robot die bang is in het donker uit te zetten.

© Vincent Desailly/Aldebaran

Proefpersonen kregen medelijden met Nao

Bijna alle proefpersonen aarzelden, en 14 van hen weigerden zelfs op de knop te drukken. Achteraf vertelden acht proefpersonen dat ze het zielig vonden voor de robot, en zes personen wilden niet tegen de wil van de robot in handelen.

De onderzoekers lieten ook een ander team de test doen, zonder dat Nao protesteerde. Hierbij hadden de proefpersonen geen enkele moeite om op de knop te drukken.

Het experiment laat zien hoe gauw we een robot menselijke waarden toeschrijven.

Volgens de onderzoekers is het bij ons ingebakken dat we liever een machine als een mens behandelen dan te riskeren dat we een mensachtig wezen verkeerd behandelen.

VIDEO – Hier zie je de robot Nao met mensen praten:

Video