Hoewel we net zijn overgegaan naar de zomertijd, moet je de klok alweer terugzetten.
Alle digitale klokken in Nederland staan sinds gisteren verkeerd, doordat de klok niet één, maar twee uur is verzet. Daardoor loopt de tijd nu een uur vóór.
Die digitale rekenfout is volgens deskundigen veroorzaakt door een aanval van hackers.
De gebruikte methoden wijzen in de richting van een professionele hackaanval, vergelijkbaar met wat Russische hackers onder andere rond de Amerikaanse verkiezingen hebben gedaan. Joke Guitjens, hoofd van het Instituut voor informatica en data-analyse in Den Haag
Russische hackers spelen met Nederlandse tijd
De digitale tijd wordt aangestuurd via een wereldwijd netwerk van zogeheten NTP-servers (Network Time Protocol). Deze servers zijn verbonden met zeer precieze atoomklokken en houden de wereld tot op de microseconde nauwkeurig gesynchroniseerd met de gecoördineerde wereldtijd ofwel UTC.
De klok op je telefoon haalt voortdurend de UTC op via het mobiele netwerk, dat in contact staat met de NTP-servers. Ook computers en tablets sturen met vaste intervallen een verzoek naar het NTP-netwerk om hun klok bij te stellen.
Volgens de voorlopige informatie over de aanval hebben de Russen de code van het protocol gewijzigd, waardoor de servers tijdens de regeling van de zomertijd geen input kregen van de atoomklokken, maar van heel gewone polshorloges.
In het hele land werken telecombedrijven hard aan de implementatie van een update om de klok op alle digitale apparaten terug te zetten naar de juiste zomertijd.
Hackaanval brengt paasvakantie in gevaar
De aanval kan tot gevolg hebben dat de paasdagen dit jaar flink verschuiven. Eerste Paasdag valt altijd op de eerste zondag na de eerste vollemaan na de lente-equinox.
Experts vermoeden dat de hackers onze tijdrekening gedurende de laatste maanden al een klein beetje hebben aangepast. Dit jaar valt de vollemaan gelijk met de lente-equinox, en als we toen al een uur voorliepen, is Pasen vastgesteld op de verkeerde datum.
Dat betekent dat Pasen dit jaar op 24 maart zou vallen in plaats van op 21 april, en in dat geval moeten werkgevers besluiten of ze medewerkers nog steeds vrij geven op de onjuist vastgestelde paasdagen in april.