De bedrijven Tesla, SpaceX en Neuralink van Elon Musk willen auto’s zelfrijdend maken, de ruimte veroveren en mensen en computers aan elkaar koppelen. Een menselijke robot ontwikkelen lijkt daarom een logische volgende stap.
Maar het vergt wel een kwantumsprong op het gebied van robottechnologie.
Toen Elon Musk recent op een AI-evenement voor het eerst zijn plannen onthulde voor de Tesla Bot, kon hij de technologie uiteraard niet demonstreren. Daarom verwelkomde hij een danser in een spandexpak op het podium.
VIDEO: Bekijk Elon Musks bizarre presentatie van de Tesla Bot
Musk vertelde dat de robot – werktitel Optimus – volgend jaar als prototype wordt gelanceerd. De robot moet alledaagse, gevaarlijke en saaie taken uitvoeren, en zijn handen worden ‘even goed als mensenhanden’.

Tesla-robot Optimus moet licht, sterk en traag worden
Hoogte: 173 cm
Gewicht: 56 kg
Snelheid: 8 km/h – een rustig jogtempo
Tilkracht: 68 kg (deadlift) 20 kg (op schouders) 4,5 kg (met gestrekte armen)
Camera’s: 8
Het gezicht van de robot is een display dat informatie overdraagt. Tesla’s computer voor volledig zelfrijdende auto’s vormt de romp.
Elon Musk legde uit dat hij denkt dat in de toekomst alle fysieke arbeid wordt overgenomen door robots, en dat de Tesla Bot een stap is in de richting van die realiteit.
Het nabootsen van de natuur wordt echter de grootste uitdaging van robotingenieurs genoemd – volgens sommige experts potentieel nog groter dan het maken van zelfrijdende elektrische auto’s en herbruikbare raketten.
Wat hebben Elon Musk en Tesla nodig om de code te kraken?
Menselijk raffinement moet worden vertaald naar robots
In de presentatie benadrukte Musk dat Tesla dankzij de software, sensors en actuators – de schakel tussen computer en mechaniek – van zijn auto’s al ervaring heeft met de technologieën die in Optimus moeten worden geïntegreerd.
Maar de robot bouwen is één ding. De echte opgave is om de robot een brede waaier aan betekenisvolle, menselijke routinetaken te laten uitvoeren, zoals in Musks voorbeeld met een moersleutel een bout in een auto draaien.
Zelfs met Tesla’s ervaring is het een kolossale klus, die geen enkele robotontwikkelaar nog heeft geklaard. Want ook de meest triviale taken voor een mens, zoals koffie inschenken of de was opvouwen, vergen onvoorstelbare precisie van een robot.
Uitdagingen van de Tesla Bot zijn onder meer:
- Het robotbrein moet veel complexere omgevingen kunnen begrijpen en erin navigeren dan bijvoorbeeld Tesla’s auto’s in het verkeer.
- De armen en benen moeten de balans houden en een vrijwel eindeloze variatie aan o.a. oppervlakken, trappen en deurgrepen aankunnen.
- De kunstmatige vingers en handen moeten kunnen reageren op subtiele sensorische input en tegelijk robuust zijn.
Tweebenige robots zijn nog prototypen
Zelfs bedrijven als Boston Dynamics van Hyundai, dat al ruim tien jaar onafgebroken werkt aan de mensachtige robot Atlas, is daar nog lang niet – al kan de robot nu dansen, parcoursen afleggen en salto’s maken.
VIDEO: Kijk hoe ver de robots van Boston Dynamics zijn
De manier waarop de robots over verschillende oppervlakken bewegen, is indrukwekkend, maar Boston Dynamics heeft zijn tweebenige robots nog niet in echte situaties getest of ze taken geleerd waarvoor de veelzijdigheid van een mensenhand is vereist.
VIDEO: Ervaren robots vallen en struikelen nog steeds
Zelfs de meest geavanceerde hand- en vingerprothesen kunnen pas sinds kort de oppervlaktestructuur en temperatuur van voorwerpen herkennen. En er is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar het samenspel tussen twee robothanden.
Tesla’s Optimus zal dus niet zomaar van de band rollen, maar ervaring, duizenden uren in het lab én veel geld vormen een goed uitgangspunt.