Robots nemen het over

De menselijke hersenen zijn ongelooflijk complex. Daarom hebben we tot dusver niet veel te vrezen van robots, want die zijn in het beste geval maar een heel klein beetje intelligent.

scifi robot

Fictie:

Een van de populairste figuren in Star Trek is de robot Data. Ondanks zijn groenige huid en vreemde ogen is Data bijna gelijk aan een mens. Hij heeft bewustzijn, heeft een huisdier en is beste maatjes met de bemanning van de Enterprise. Maar Data heeft een kunstmatig brein en geen gevoel. In veel andere films, zoals Terminator, vormen machines een bedreiging voor de mensen die hen hebben gemaakt. Ze beschouwen mensen als lastposten en doen hun best om ze uit te roeien.

Feit:

De wetenschap kan nog geen kunstmatig brein maken dat werkt zoals de hersenen van Data. Een robot met bewustzijn en intelligentie is nog heel ver weg, en zelfs een robot die zich precies zoals een mens gedraagt is nog toekomstmuziek. Het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics heeft Atlas ontwikkeld, een robot die de trap op loopt en over geulen springt doordat hij zelf obstakels waarneemt. Maar onhandig blijft hij - en de ambitie om de wereld te veroveren is ver te zoeken.

Het oordeel van Wetenschap in Beeld: Vergezocht