Georgia Tech

Robotluiaard gaat de jungle bewaken

Een ultralangzame robot kan biologen nieuwe kennis opleveren over bedreigde dieren en planten in de jungle.

Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology hebben een ultralangzame robot ontwikkeld, die al net zo zuinig is met energie als zijn voorbeeld: de luiaard.

De 0,9 meter lange SlothBot beweegt langs een staalkabel die tussen twee bomen is gespannen. Alleen als het nodig is welteverstaan.

Hij werkt op zonnecellen en gaat zelf naar het zonnetje toe om op te laden. De energie slaat hij op om zijn instrumenten te laten werken, wat zijn eigenlijke doel is.

De robot Slothbot is ontworpen naar het voorbeeld van de luiaard. Hij verbruikt heel weinig energie en kan zich maanden alleen redden.

© Shutterstock & Georgia Tech

Met een thermometer, vochtmeter, CO2-detector en camera‘s moet hij het milieu in het regenwoud bewaken en de bewoners van het ecosysteem in de gaten houden. Het gaat onder meer om het samenspel tussen roof- en prooidieren of planten en bestuivers.

Jarenlang bewaker

SlothBot kan ergens maanden of jaren blijven werken, en daardoor kan hij biologen veel kennis opleveren over de delicate balans in het ecosysteem van de jungle.

Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology testen hun robotluiaard in de botanische tuin in Atlanta voor hij op missie wordt gestuurd in het regenwoud.

© Georgia Tech

De robot wordt nu getest in Atlanta Botanical Garden, waar hij langs een 30 meter lange kabel schuift.

De volgende stap is hem in gebruik te nemen in een regenwoud in Zuid-Amerika, waar hij vooral orchideeën en bedreigde kikkers moet monitoren. Daarvoor moet hij een flink gebied kunnen bestrijken, dus de onderzoekers proberen hem nu zelf van de ene naar de andere kabel te laten bewegen.