Carbon Robotics
Robot, onkruid, laser

Robot zapt onkruid weg met laser

Een nieuwe robot spoort zelf onkruid op het veld op en verwijdert het zonder gebruik van gif. Zijn wapens: een geavanceerd optisch systeem en ingebouwde laser.

Boeren over de hele wereld voeren een eeuwige strijd om het onkruid te beperken en hun voedselproductie op peil te houden.

Vaak zijn pesticiden de belangrijkste wapens van de boeren, maar die kunnen milieuproblemen veroorzaken, dus nu neemt het Amerikaanse bedrijf Carbon Robotics zijn toevlucht tot de robotica.

De nieuwe ‘Autonomous Weeder’ is een zelfrijdende robottractor met 12 camera’s die het gebied waar hij rijdt in het oog houden en planten in het veld kunnen selecteren.

De kunstmatige intelligentie van de robot beoordeelt of de plant een gewas of een onkruid is, en in het laatste geval schiet hij met de ingebouwde kooldioxidelasers. De methode levert geen brandgevaar op, want de plant wordt niet volledig weggebrand. Hij verdort door de hitte.

robot, tractor, onkruid, avond

De onkruidrobot kan de klok rond werken en 100.000 ongewenste planten per uur wegkrijgen.

© Carbon Robotics

Robot wiedt de akker

De autonome onkruidverdelger kan de klok rond werken zonder menselijke tussenkomst. Hij kan 100.000 onkruiden per uur wegkrijgen en circa 80.000 vierkante meter per dag opruimen.

Volgens de producent van de robot is er daardoor minder behoefte aan pesticiden op akkers, en bovendien wordt de oogst vergroot.

De Autonomous Weeder is iets kleiner dan een gewone tractor, wat betekent dat de boer niet de brede sporen in het veld achterlaat die een landbouwsproeier maakt.

Bovendien groeien de gewassen beter doordat er geen gif wordt gebruikt.

In de biologische landbouw komt de Autonomous Weeder goed van pas, want mechanisch wieden is een zeer tijdrovend proces.

Boeren in de VS hebben dit inmiddels in de gaten, waardoor Carbon Robotics de vraag naar de robot niet kan bijbenen.

VIDEO: Zie de robot in actie

Video: Carbon Robotics