Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Shapeshifters

Binnenkort kunnen we robots bouwen die net als T-1000 uit de Terminator-films de vorm kunnen aannemen die past bij de uit te voeren taak.

© Paramount Pictures
Techniek - Robots

Robot van de toekomst past zijn vorm aan zijn taak aan

Onderzoekers hebben vloeibare elektronische componenten voor computerchips gemaakt, waarmee een van de laatste barrières is geslecht voor de ontwikkeling van robots die van vorm kunnen veranderen.

In de Terminator-films is de robot T-1000 een geduchte tegenstander. Een brute sluipmoordenaar van vloeibaar metaal, die talloze vormen kan aannemen.

Robots die net als T-1000 van vorm kunnen veranderen, zijn nu nog fictie. Maar onderzoekers van de Carnegie Mellon University in de VS hebben onlangs wel vloeibare elektronische componenten voor computerchips gemaakt. Daarmee hebben ze een van de laatste grote barrières geslecht voor een nieuwe generatie ‘shapeshiftende’ robots.

Computeronderdelen worden vloeibaar

In computerchips zitten miljarden microscopisch kleine transistors. Het enige wat deze doen is een stroompje wel of niet doorlaten, afhankelijk van hoe ze worden ‘aangestuurd’.

De onderzoekers hebben het gedrag van de kleine onderdeeltjes nagebootst met twee druppels van een metaallegering die vloeibaar is bij kamertemperatuur. Ze kunnen de druppels laten versmelten en een elektrische verbinding maken, om de druppels daarna weer snel te scheiden – net zoals een transistor in een computerchip die in- en uitschakelt.

Het vloeibare materiaal kan ook worden gebruikt om de banen in een elektrisch circuit te bouwen die de verbinding creëren tussen de onderdelen van dit circuit.

Robots krijgen flexibel lichaam

De technologie kan worden gebruikt in een nieuw type robot, dat geen vaste vorm heeft. De vloeibare elektrische componenten kunnen onderdeel worden van een flexibel circuit. Elk onderdeel daarvan kan blijven functioneren als het circuit uitgerekt of verbogen wordt en indien nodig kan het circuit anders worden geconfigureerd.

Als het lichaam van de robot ook wordt gemaakt van een flexibel, buigzaam materiaal, kan de robot van vorm veranderen, al naargelang de uit te voeren taak. Net als T-1000.

Lees ook:

scifi robot
Robots

Robots nemen het over

1 minuut
Robots

Robot moet mensenlevens redden

2 minuten
Energie

Wereldrecord: Nieuw type zonnecel heeft veel hoger rendement

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg