Reddingsrobot is topatleet

De sportiefste humanoïde robot ter wereld wordt ingezet in rampgebieden waar het voor reddingswerkers te gevaarlijk is.

© Boston Dynamics

Toen het bedrijf Boston Dynamics de reddingsrobot Atlas vijf jaar geleden voor het eerst presenteerde, was hij een sensatie – al was hij een tikje onhandig.

Nu ken je hem niet meer terug.

Atlas is een humanoïde robot. Dat betekent dat hij uiterlijk en in zijn manier van bewegen is geïnspireerd op het menselijk lichaam.

Het lastigst bij humanoïde robots is het nabootsen van de zintuigen en de balans van het menselijk lichaam. Om zich door een gebied met hindernissen te verplaatsen, moet een robot zich kunnen oriënteren, zijn bewegingen kunnen afstemmen en zijn zwaartepunt razendsnel kunnen verplaatsen.

Inmiddels kan Atlas meer dan dat.

De robot loopt niet alleen, maar kan ook van het ene platform naar het andere springen en zelfs salto’s maken. En wat misschien nog wel het belangrijkst is: als hij valt, krabbelt hij zelf weer overeind.

Kijk hier hoe Atlas een hindernisbaan neemt.

De technici hebben de grote vooruitgang geboekt door de sensoren te verbeteren die Atlas gebruikt om de afstand te berekenen en dingen te zien.

Ook de coördinatie van de robot is opvallend verbeterd, doordat het controlesysteem dat de bewegingen van de armen, benen en romp op elkaar afstemt, nu zo werkt dat het lichaam als een geheel fungeert.

Daarbij is Atlas sterker geworden: hij kan nu 11 kilo tillen. Dat is nog niet goed genoeg om bijvoorbeeld een mens uit een brandend gebouw te dragen, maar de robot komt wel dichter bij zijn doel om reddingswerker te worden.

Totale metamorfose in vijf jaar

Atlas is de helft van zijn gewicht kwijtgeraakt en zit niet meer vast aan kabels. 3D-geprinte onderdelen beschermen de elektronica van de robot beter dan bij het prototype het geval was.

  • Lager gewicht: De robot is van 150 naar 75 kilo gegaan doordat onderdelen zijn vervangen door in 3D geprinte materialen. Daarnaast is de stroomvoorziening lichter en effectiever geworden.
  • Betere balans: Atlas’ vermogen om zich te oriënteren en zijn bewegingen te coördineren is geoptimaliseerd door zijn stereozicht, sensoren en centrale controlesysteem te verbeteren.
  • Grotere vrijheid: De eerste versie van Atlas kreeg zijn elektriciteit en commando’s via een kabel die naar het controlestation liep. Nu is Atlas draadloos en heeft hij een interne stroomvoorziening.
  • Uiterlijk: De vorige Atlas was een prototype, waarbij niet veel aandacht was besteed aan het design. De nieuwe Atlas is beter geproportioneerd en heeft een meer gestroomlijnde look.