Nieuwe slangenrobot moet mensenlevens redden

Een nieuw type robot, dat inspiratie haalt uit planten en zenuwcellen, kan de manier waarop robots bewegen revolutioneren. De onderzoekers hopen dat de robot in de toekomst levens kan redden.

© E.W. Hawkes, L.H. Blumenschein, and J.D. Greer.

Reddingswerkers die in ingestorte gebouwen naar slachtoffers zoeken, krijgen in de toekomst mogelijk een nieuw superwapen, dat het verschil kan maken tussen leven en dood.

Het wapen is een zachte, slangachtige robot. Hij is ontwikkeld door onderzoekers van de Stanford University en zet een nieuwe standaard voor de manier waarop robots bewegen.

Inspiratie uit de natuur

De robot is geïnspireerd op natuurlijke organismen die afstanden afleggen door te groeien, zoals planten en schimmels. Hij is gemaakt van een buis van zacht plastic die is opgerold in zichzelf – vergelijkbaar met een opgerolde sok.

Op die manier kan de slang met behulp van luchtdruk continu plastic naar buiten duwen, waardoor de voorkant groeit zonder dat de rest beweegt.

Dit bewegingspatroon kan cruciaal worden voor moeilijk begaanbaar terrein, zoals de ruïnes na een aardbeving.

Fan van robots? Kijk mee in de operatiekamer, waar machines concurreren met de beste chirurgen ter wereld.

‘Zelfs als het lijf van de robot vastzit tussen twee brokken muur, kan de voorkant zich nog steeds voortbewegen,’ aldus onderzoeksleider Elliot Hawkes.

Daardoor kan hij bijvoorbeeld worden gebruikt om slachtoffers van een aardbeving op te sporen, drinkwater af te leveren of branden te blussen in een afgesloten ruimte.

Robot kan obstakels aan

© E.W. Hawkes, L.H. Blumenschein, and J.D. Greer.

In de testfase heeft het prototype al laten zien dat het een kist van 100 kilo kan tillen, door een opening van slechts 10 procent van zijn eigen diameter kan kruipen en zich niet laat tegenhouden door spijkers en kleverig vliegenpapier.

‘De grote uitdaging is te bepalen waarvoor hij kan worden gebruikt,’ zegt Allison Okamura, ingenieur aan Stanford.