Shutterstock
Tanden gebitsreiniging

Microrobots kunnen mogelijk je tandenborstel vervangen

Als je moeite hebt om je tanden goed te poetsen, kan een legertje nanorobots weleens je perfecte mondhygiënepartner zijn.

De zwerm robots is door onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania, VS namelijk gebouwd om van vorm te kunnen veranderen en zo elk hoekje van je mond te bereiken, als een mix van borstel, flosdraad en supereffectieve tandpasta.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen op de wetenschapswebsite ACS Publications. Ze beschrijven hoe hun nanorobots in tests meer ziekteverwekkende bacteriën in echte en kunsttanden opspoorden en verwijderden. Dus hopelijk hoef je in de toekomst niet meer met kiespijn naar de tandarts.

Magnetische robotbesturing

De mondvriendelijke nanorobots bestaan voornamelijk uit ijzeroxide, waardoor ze magnetisch zo gevormd en bestuurd kunnen worden dat ze precies zijn afgestemd op jouw unieke gebit.

Zo kunnen de robots een borstelachtige structuur krijgen die tandplak en vuil van het tandoppervlak veegt, waardoor je geen gaatjes krijgt.

Ook kunnen de robots zo worden omgevormd en bestuurd dat ze tussen de tanden kunnen reinigen, net zoals flosdraad, ter voorkoming van onder andere parodontitis.

Bovendien werkt het nauwe contact van de tandenfeetjes met de tanden en het tandvlees als een katalysator die microdoses bacteriedodende stoffen vrijgeeft in de mond, en zo tandvleesaandoeningen voorkomt.

500 jaar oude technologie onder druk

IJzeroxide wordt al lang gebruikt voor gebitsreiniging, want de stof kan in contact met zuurstof een chemische reactie op gang brengen waarmee tandplak kan worden gediagnosticeerd en aangepakt.

Tandplak voelt aan als een kleverig laagje op de tanden en in het gehemelte.

Met de ingebouwde magneetvelden van de nanorobots kunnen de reiniging van tandplak en de afgifte van antibacteriële stoffen in alle richtingen worden geregeld. Daarmee kunnen de robotjes aan elk gebit worden aangepast, wat een ernstige bedreiging vormt voor de tandenborstelindustrie.

Want afgezien van een elektrische versie een paar decennia geleden heeft het minstens 500 jaar oude concept van een borsteltje op een stokje geen grootse technische revoluties doorgemaakt.

Meer onderzoek nodig

Volgens de onderzoekers is de volgende stap om de nanorobots uitgebreider te vergelijken met de huidige technologieën. Die omvatten naast elektrische tandenborstels ook ultrasone behandelingen om tandsteen te verwijderen.

Ook willen ze de op afstand bestuurbare, flexibele nanorobots zo afstellen dat ze precies de juiste druk op tanden en tandvlees uitoefenen.

Dus als het robotreinigingssysteem in de toekomst in massaproductie wordt genomen, hoef je niet meer je handen te gebruiken bij het poetsen en krijg je een gezonder gebit dankzij automatische diagnose en behandeling van mondaandoeningen.