











Sterrenfabriek levert zon af
In een nevel van gas en stof die om de Melkweg draait, ontstaan duizenden nieuwe sterren. Dankzij het observatorium Paranal in Chili hebben astronomen nu de scherpste foto ooit kunnen nemen van de gloeiende nevel, die de Tarantulanevel wordt genoemd. De nevel heeft een diameter van 600 lichtjaar en is de felste sterrenfabriek vanaf de aarde gezien.
Zeeslak ademt via zijn huid
De schelploze vleugelslak (Gymnosomata) is niet groter dan een vingernagel en leeft op 500 meter diepte in zee. Het doorzichtige weekdier heeft geen kieuwen, maar haalt adem via zijn geleiachtige huid.
De rode kleur verraadt rivieren in landijs
Het Groenlandse landijs smelt sneller dan ooit tevoren in de afgelopen 400 jaar, waardoor er rivieren van smeltwater over het oppervlak stromen. Dit smeltwater snijdt zich in de ijskap en vormt diepe schachten. Om de weg van het smeltwater in kaart te brengen voegen onderzoekers een reflecterende, maar onschadelijke rode kleurstof toe.
Nieuwe scanner geeft je innerlijk in kleuren weer
Een Amerikaans bedrijf ontwikkelde een scanner die 3D-beelden van het menselijk lichaam in kleur produceert. De technologie van de extreem fijngevoelige scanner is deels ontwikkeld door CERN en kan onderscheid maken tussen vet, spieren, botten en water in het lichaam.
Een van deze bladeren is een sprinkhaan
De sprinkhaan Cycloptera speculata uit het regenwoud van Panama leeft in de bomen en is op het eerste gezicht niet te onderscheiden van het loof. Zijn lijf heeft de vorm van een blad met nerven en al, en de meestervermommer kan met gaten en verkleuringen zelfs insectenbeten of schimmelaanvallen nabootsen.
3D-scans maken robot menselijk
Fred is een robot van 1,75 meter lang, die kan praten en bewegen als een mens. Het Britse bedrijf Engineered Arts ontwikkelt natuurgetrouwe robots voor de entertainmentbranche en gebruikt data van 3D-scans van echte mensen om het uiterlijk fijn te poetsen en menselijke bewegingen en gezichtsuitdrukkingen te creëren.
Honingbijen bouwen raadselachtige bruggetjes
Om hun korf uit te breiden of te herstellen, bouwen honingbijen bruggetjes tussen de wanden: elke bij pakt de pootjes van de volgende en zo vormen ze een lange sliert tussen de wastabletten. De bijen gebruiken de bruggetjes mogelijk om de afstand tussen de wanden van de korf te meten.
Wolken vormen torens door bosbrand
Door droogte en veel dode bomen was 2018 een van de ergste bosbrandjaren in Californië. Een bosbrand heeft ook gevolgen hoog boven de grond. De opstijgende warme lucht neemt stoom en as mee, en bij afkoeling condenseert de damp rond de asdeeltjes en vormt wolken.
Fytoplankton maakt zeestromen inzichtelijk
Het water onder het bevroren oppervlak van de Tsjoektsjenzee ten noorden van Alaska bevat meer fytoplankton dan enig ander gebied ter wereld. Als de zon op zijn felst is en het fytoplankton welig tiert, kleuren de twee soorten diatomeeën en coccolithoforen de ijszee groen en wit. De patronen ontstaan doordat het plankton met de zeestromen mee drijft.
Ruimteparaplu baant weg voor Marsreizen
Het kan meer dan 3000 °C worden als sondes de atmosfeer van een planeet binnengaan. Sondes worden nu beschermd met kunststofschilden die veel plaats innemen, maar wetenschappers van NASA hebben van koolstofvezeldraden een hitteschild geweven dat uitklapt als een paraplu. Het compacte schild moet het mogelijk maken om grote ruimtesondes naar bijvoorbeeld Venus en Mars te sturen.
Roofvis vergroeit met zeebodem
De valse steenvis is een tropische roofvis. Hij leeft op de bodem van de Indische Oceaan en de Stille Oceaan en is een meester in camouflage. Zijn lijf is bedekt met franjes en wratten en de vis ligt zo lang onbeweeglijk stil dat er onder andere algen op hem groeien. De vis is gewoonlijk grijsbruin gevlekt, maar kleurt rood bij infrarood licht.
Astronauten sturen robot op aarde aan
De robot Rollin Justin rolt in een ruimtecentrum in Duitsland rond, maar zijn bewegingen worden aangestuurd vanuit het internationale ruimtestation ISS, 400 kilometer ver van de aarde. Het experiment valt onder het METERON-project, dat mensen door robots vervangt bij riskante taken in de ruimte.