Restauratie Notre-Dame onthult verrassende bouwtechniek

Na de verwoestende brand in 2019 blijkt uit delen van de blootgelegde constructie hoe de ambachtslieden een kerk wisten te bouwen die eeuwen bleef staan.

Notre-Dame wordt gerestaureerd

De kathedraal Notre-Dame in Parijs wordt gerestaureerd na een felle brand in 2019.

© Shutterstock

De hele wereld hield in 2019 de adem in toen de Notre-Dame in Parijs in lichterlaaie stond.

Een renovatieproject draaide uit op een grote brand, die in 15 uur het grootste deel van het dak van de wereldberoemde gotische kathedraal verwoestte.

Er is echter één klein wetenschappelijk lichtpuntje, dat nu, tijdens de herstelwerkzaamheden, naar boven komt.

Door de hevige brand zijn verschillende delen van de constructie blootgelegd, waardoor onderzoekers een unieke kans krijgen om de bouwmethoden van die tijd van dichtbij te bekijken zonder dat ze de binnenarchitectuur van de kerk hoeven aan te tasten.

IJzer en steen

Toen de kathedraal tussen 1163 en 1345 werd gebouwd, was deze de hoogste kerk ter wereld.

‘De prestatie is even groot als de bouw van het Empire State Building rond 1930 of van de Burj Khalifa in Dubai – zeer bijzonder voor zijn tijd,’ zegt Robert Bork, hoogleraar gespecialiseerd in gotische architectuur aan de universiteit van Iowa, tegen New Scientist.

En een van de geheimen van het indrukwekkende bouwwerk is nu aan het licht gekomen: het gebruik van krammen, een soort uit de kluiten gewassen ijzeren nietjes, om de vele stenen waaruit de kerk bestaat bij elkaar te houden.

‘Doordat grote delen van de spantenstructuur afbrandden, kwamen deze krammen ineens tevoorschijn,’ vertelde Maxime L’Héritier, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de universiteit van Parijs, aan New Scientist.

Jernklammer i Notre-Dame.

Op deze foto’s is te zien hoe er krammen in veel stenen van de kerk zijn geslagen om ze bij elkaar te houden en zo de constructie te versterken.

© Maxime L’Héritier et al.

De krammen, die circa 50 centimeter groot waren en tussen de 2 en de 4 kilo wogen, werden in twee stenen geslagen, waardoor die stevig bij elkaar werden gehouden.

Volgens L’Héritier blijkt uit de recente ontdekkingen dat de Notre-Dame de eerste gotische kerk is waarin dit soort structurele versterking is toegepast.

Hij en de andere onderzoekers hopen de onbeschadigde krammen te kunnen hergebruiken bij de restauratie van de Notre-Dame.

Naar verwachting zal de beroemde Parijse kathedraal in 2024 weer opengaan voor het publiek.