Shutterstock

Succesvolle raketlancering moet weg vrijmaken naar Mars

NASA lanceert een nieuwe raket in het kader van een groot ruimteprogramma waarin mensen weer naar de maan gaan – en op den duur naar Mars.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, heeft zojuist de nieuwe maanraket SLS (Space Launch System) gelanceerd, met aan boord de ruimtecapsule Orion. Het doel van de missie Artemis I is om de mens na 50 jaar weer naar de maan te brengen.

Er zullen nog meer missies volgen, maar deze keer zal het ruimtevaartuig Orion in een baan om de maan draaien en na 25 dagen in de ruimte terugkeren naar de aarde. Er zitten geen astronauten in de ruimtecapsule, maar drie hightech poppen die na afloop zullen worden geanalyseerd.

Artemis I ruimteprogramma

De lancering van een SLS-raket (Space Launch System) is verschillende keren uitgesteld, maar op 16 november 2022 werd de machtige raket gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center in Florida.

© Wikimedia Commons

Een van de poppen, Moonikin Campos, draagt een vest waarmee gegevens over radioactiviteit worden verzameld.

Als alles goed gaat, zullen de poppen in 2024 vervangen worden door echte astronauten die in een baan om de maan worden gestuurd, en in 2025 zouden ze op de maan moeten lopen.

Bekijk hier de lancering van de SLS-raket:

In het Kennedy Space Center in Florida barstte een luid gejuich los toen de raket, na verschillende mislukte pogingen, woensdagochtend vroeg eindelijk de ruimte in werd gelanceerd.

‘We maken allemaal deel uit van iets heel bijzonders, en dit is de eerste stap op weg naar de terugkeer naar de maan, maar ook verder – naar Mars,’ zegt de lanceringsdirecteur van NASA, Charlie Blackwell-Thompson.

En dat is nog niet eens al het goede nieuws.

Het is namelijk bevestigd dat de Orioncapsule zich succesvol van de raket zelf heeft losgemaakt en nu op weg is naar de maan.

Een korte missie

Hoewel 25 dagen in een ruimtecapsule voor de meeste mensen meer dan genoeg zou zijn, is het voor een ruimtemissie eigenlijk niet zo lang.

Volgens NASA is de missie door de efficiënte manier van werken lang genoeg voor alle waarnemingen en experimenten.

‘We hebben ervoor gezorgd dat er voldoende tijd beschikbaar is,’ zegt de hoogste vluchtcoördinator van NASA, Emily Nelson. En ze voegt eraan toe:

‘Maar het is wel een soort tetrisspel om alle noodzakelijke spullen in zo weinig ruimte te proppen.’

Nu is de raket in de ruimte, en over 25 dagen moet de ruimtecapsule in de Stille Oceaan landen bij San Diego aan de Amerikaanse westkust.

Niet de eerste keer op de maan

Met de ruimtevlucht kan NASA waardevolle ervaring opdoen voor toekomstige ruimtevluchten, en een van de hoofddoelen van Artemis is om ooit mensen naar Mars te sturen.

Dat ligt echter nog ver in de toekomst. Zoals eerder vermeld zal de mens op z’n vroegst in 2025 op de maan landen.

In 1972 landden voor het laatst twee astronauten op de maan. Daarvóór hadden tien andere astronauten tijdens vijf verschillende missies ook al op de maan gelopen.

In 1969 was Neil Armstrong de allereerste mens op de maan.

NASA’s Artemisprogramma is de opvolger van de Apollomissies. In de Griekse mythologie is Artemis de maangodin en de tweelingzus van Apollo.