Shutterstock

Hoe vervuilend is vuurwerk?

Ik vraag me af: hoe vervuilend is het om zo veel vuurwerk af te steken met oud en nieuw?

Een groep onderzoekers uit Tsjechië en Oostenrijk heeft de uitstoot van schadelijke stoffen van vuurwerk onderzocht. Hun conclusie is dat fervente vuurwerkgebruikers voor een moreel vraagstuk staan.

Duitsland stootte bijvoorbeeld wel 4000 ton fijnstof uit met oud en nieuw 2016/2017. In de grote stad München steeg de hoeveelheid fijnstof tot 26 keer de norm van de EU, namelijk 50 microgram deeltjes per kubieke meter lucht.

Dat komt volgens de Duitse overheden neer op 15 procent van de jaarlijkse uitstoot van al het verkeer.

810.904 vuurpijlen en ander vuurwerk werden er in de Filipijnen binnen een uur afgestoken op 1 januari 2016. Dat is het hoogste aantal ooit.

De onderzoekers beschrijven oudejaarsavond als een van de meest luchtvervuilende gebeurtenissen in het jaar.

Fijnstof dringt je longen binnen

Vuurwerk stoot onder andere vervuilende gassen, zogeheten stikstofoxiden (NOx), uit, die ook uit dieselauto’s komen.

Cijfers uit Taiwan laten zien dat de hoeveelheid fijnstof PM2,5, dat metalen als lood, strontium en magnesium bevat, tien keer zo groot wordt. PM2,5-deeltjes zijn kleiner dan 2,5 micrometer (een miljoenste deel van een meter) en eindigen daarom in je longen.

Daarnaast is de verpakking van vuurwerk – vuurwerk bevat vaak plastic – heel vervuilend en ontstaat er veel geluidsoverlast, vooral voor dieren.

Er bestaat zogenaamd milieuvriendelijk vuurwerk, wat volgens een onderzoek in het tijdschrift Environmental Science & Technology van de American Chemical Society 15-65 procent minder schadelijke stoffen uitstoot. Maar dat neemt niet weg dat het vuurwerk nog steeds vervuilend is.