Fabriksfoto

Power Ark moet groene stroom veiligstellen in Japan

Een van de problemen in de energietransitie is reststroom, die nu niet gebruikt kan worden. Dat probleem wil een Japans bedrijf oplossen met een vloot ‘batterijtankers’, die overtollige elektriciteit kunnen vervoeren tussen de Japanse eilanden.

We hebben geen invloed op wanneer het waait of wanneer de zon schijnt. Zelfs de knapste koppen en de meest geavanceerde technologie kunnen daar niets aan veranderen.

En dat is een uitdaging in de energietransitie.

Het risico is namelijk dat windstille of bewolkte dagen onze stroomvoorziening instabiel maken.

Om ervoor te zorgen dat er bij alle weersomstandigheden genoeg groene stroom is, is het Japanse bedrijf PowerX bezig met een prototype voor hun zogeheten battery tanker.

Dat is een schip van 140 meter, uitgerust met 90 lithiumionbatterijen ter grootte van containers.

In totaal kan het schip zo’n 241 megawattuur groene stroom van windmolens of zonnepanelen vervoeren naar talloze huishoudens.

Stroomtanker ‘is betrouwbaar’, maar kan niet ver varen

Volgens PowerX is de battery tanker betrouwbaarder dan bijvoorbeeld onderzeekabels, omdat de zeeën rondom Japan heel diep zijn en vaak getroffen worden door aardbevingen, waardoor de kabels kapot kunnen gaan.

‘De oplossing per schip kan de tijd overbruggen als de onderzeekabels kapot gaan en gerepareerd moeten worden, en bovendien is het goedkoper dan ultrahoogspanningstechnologie en onderstations,’ aldus het persbericht.

Modellen van twee accuschepen

Het prototype Battery Tanker X (onder) is 140 meter lang en 18,6 meter breed. Hij kan zo’n 240 megawattuur groene stroom vervoeren. Hoe groot Power Ark (boven) zal worden, is nog niet bekendgemaakt door het bedrijf, maar hij zal tot wel 2 gigawattuur stroom kunnen vervoeren.

© PowerX

Het prototype van de batterijtanker van PowerX heet ‘Battery Tanker X’ en moet volgens de planning in 2026 zijn eerste reis maken.

Maar dat zal niet bepaald een wereldreis worden.

Het schip, dat zelf ook op groene stroom draait, mag niet te veel van zijn lading gebruiken om zichzelf door de golven voort te bewegen, en daarom vaart hij maximaal 300 kilometer ver. Alles daarboven is niet rendabel.

Als het prototype succesvol blijkt, zal PowerX een grotere versie gaan bouwen.

Power Ark, zoals die zal heten, moet acht keer zoveel lithium kunnen vervoeren als ‘Tanker X’.

Dat geeft het schip een capaciteit van maar liefst 2 gigawattuur – ofwel genoeg om 70.000 huishoudens een dag te kunnen voorzien van groene stroom.

Meerdere veiligheidsmaatregelen

De eerste route loopt volgens het persbericht van PowerX tussen een groene energiecentrale in Hokkaido en huishoudens 100 kilometer verderop, in de prefectuur Aomori aan de noordkant van het grootste eiland Honshu.

Naast het accupark van lithiumbatterijen ter grootte van een container krijgen de schepen verschillende veiligheidsmaatregelen om gaslekkage en brand in de chemische batterijen te voorkomen.

Tot nu toe heeft PowerX meer dan 70 miljoen dollar aan investeringen ontvangen voor het project, dat onder het nieuwe dochterbedrijf Ocean Power Grid Inc. zal gaan draaien.