Shutterstock/ Herr Loeffler
Lader

Opzienbarende ontdekking over het opladen van elektrische auto’s

Een Amerikaans bedrijf heeft bijna 13.000 Tesla’s onder de loep genomen om te onderzoeken hoe het snel dan wel langzaam opladen de accu beïnvloedt.

Er zijn veel tips over hoe je je elektrische auto moet opladen om de accucapaciteit te maximaliseren.

Eén van die tips is dat snelladers (gelijkstroom) de accu sneller laten aftakelen dan langzamer opladen (wisselstroom).

Nu heeft een Amerikaans bedrijf gegevens van maar liefst 12.500 Tesla’s bekeken om te bepalen hoe de twee oplaadmethoden de capaciteit van de accu in de loop van de tijd beïnvloeden.

En de resultaten zijn ontnuchterend.

Het bedrijf Recurrent Auto keek naar de accudegradatie van de Tesla’s Model 3 en Model Y. In de ene groep was er in ongeveer 90 procent van de gevallen gebruikgemaakt van snelladen, en in de andere groep in hooguit 10 procent van de gevallen.

Geen grote verschillen

De cijfers lieten zien dat de accudegradatie bijna hetzelfde was, ongeacht de oplaadmethode. Er was geen significant verschil in de staat van de accu na 1000 en 2000 dagen snelladen of langzaam laden.

Hieruit concludeert het bedrijf dat af en toe snelladen niet schadelijk lijkt te zijn voor de accu.

Hoewel de conclusie tegen de algemene opvatting ingaat, is Søren W. Rasmussen niet verrast. Hij is voorzitter van de Europese Auto van het Jaar-verkiezing en technisch redacteur bij FDM, de grootste Deense belangenorganisatie voor autobezitters.

‘Elektrische auto’s doen het veel beter dan we vreesden toen de auto’s net bestonden,’ vertelt de redacteur aan Wetenschap in Beeld.

Zo zorg je goed voor je autoaccu

Er zijn voorbeelden van accu’s uit het verleden die slechter werden van snelladen, maar Søren W. Rasmussen zegt dat er sindsdien veel is veranderd.

‘Elektrische auto’s van acht jaar oud hebben meestal een heel andere batterijtechnologie dan die van tegenwoordig, dus het is moeilijk vergelijken,’ zegt hij.

Volgens Søren W. Rasmussen is een van de belangrijkste technische doorbraken bij accu’s een betere en veel geavanceerdere temperatuurregeling, waarbij een warmtepomp de accu verwarmt of koelt, afhankelijk van de buitentemperatuur.

Dit zorgt ervoor dat de accu altijd de juiste bedrijfstemperatuur heeft, waardoor de levensduur wordt verlengd.

© Ken Ikeda Madsen/Recurrent Auto

Deze grafiek toont een vergelijking tussen snelladen en langzaam laden. De blauwe lijn geeft frequent snelladen weer en de groene lijn infrequent snelladen. Er zijn 6300 Tesla’s Model 3 getest. Zoals je kunt zien is er bijna geen verschil.
X-as: Aantal dagen (1000)
Y-as: Percentage van de actieradius

Grafiek
© Ken Ikeda Madsen/ Recurrent Auto

Deze grafiek toont een vergelijking tussen snelladen en langzaam laden, waarbij de blauwe lijn frequent snelladen is en de groene lijn infrequent snelladen. Er zijn 4400 Tesla’s Model Y getest. Zoals je kunt zien is er bijna geen verschil.

X-as: Aantal dagen (2000)
Y-as: Percentage van de actieradius

En de verbeterde accubescherming geldt niet alleen voor Tesla.

Daarom gelooft Søren W. Rasmussen dat de resultaten van het onderzoek toepasbaar zijn op andere elektrische auto’s, ook al zijn er weinig betrouwbare gegevens beschikbaar.

‘Het is een trend die lijkt aan te houden. De meeste experts op dit gebied zouden zeggen dat je best vaak kunt snelladen, omdat de accu zo met de stroom om kan gaan, dat hij zelf het oplaadvermogen vermindert,’ zegt hij.

Toch is variëren tussen de twee oplaadmethoden nog steeds een goed idee, legt hij uit.

‘Je kunt best de snellader vaak gebruiken. We raden alleen aan om af en toe op te laden met wisselstroom, bijvoorbeeld één keer per maand,’ zegt hij.

Het bedrijf achter de analyse benadrukt dat het nog steeds moeilijk is om te bepalen in hoeverre routinematig snelladen gedurende 5, 10 of 20 jaar de staat van de accu beïnvloedt.