Jordskælv Nepal

NASA redt levend begraven Nepalezen na aardbeving

Met een technologie van NASA zijn vier mensenlevens gered na de eerste recente aardbeving in Nepal op 25 april. Een radar met microgolven registreert ademhaling en hartslag van slachtoffers die levend begraven zijn.

12 mei 2015 door Karine Kirkebæk

Na een tweede zware aardbeving in Nepal binnen een paar weken is er meer behoefte dan ooit aan apparatuur om de slachtoffers van de aardbeving op te sporen tussen de ingestorte gebouwen.

NASA heeft een radar met microgolven ontwikkeld, waarmee al vier mannen zijn gered na de eerste krachtige aardbeving in Nepal van 25 april.

De NASA-radar FINDER (Finding Individuals for Disaster and Emergency Response) kwam vier mannen op het spoor die bedolven waren door een drie meter dikke laag puin. De FINDER maakt gebruik van microgolven om minieme bewegingen te kunnen waarnemen, zoals van ademhaling en hartslag.

Radar moest de ruimte in

De radar is aanvankelijk ontwikkeld door NASA om leven in de ruimte te kunnen vinden door bewegingen te registreren, maar na de aardbeving van 2010 in Haïti werd de FINDER voor het eerst gebruikt in rampgebieden op aarde.

De FINDER is niet groter dan een koffer. Als de onderzoekers hem voor een berg puin zetten, kan hij die in 30 seconden met microgolven scannen op de aanwezigheid van leven.

Het signaal dat de radar verstuurt om leven te vinden, is maar heel zwak – een duizendste van wat je mobiel aan microgolven uitzendt. Als er een beweging is, komt die naar de radar terug en kunnen de reddingswerkers aan de slag om de bedolven slachtoffers te bevrijden.

Radar kent het verschil tussen mens en dier

Als je ademhaalt gaat je borstkas maar een centimeter op en neer, en slechts een millimeter bij elke hartslag, maar de FINDER is zo gevoelig dat hij dat registreert.

De onderzoekers hebben de FINDER zo ingesteld dat hij het verschil waarneemt tussen de levenstekens van mensen en dieren.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: