Onderzoekers waarschuwen: Zo makkelijk wordt je elektrische auto gehackt

Elektrische auto’s zijn makkelijke doelwitten voor hackers, waarschuwen onderzoekers. Ze roepen de politiek op om de dreiging op te lossen, die ernstige gevolgen kan hebben voor hele landen.

Hackers zouden vrij makkelijk de controle over oplaadpunten kunnen overnemen en bepalen wanneer elektrische auto’s wel en niet worden opgeladen.

© Shutterstock

Nieuwe technologie brengt nieuwe risico’s met zich mee.

Dat geldt ook voor de volgende generatie voertuigen, volgens een Italiaan die onderzoek doet naar cyberbeveiliging.

Marco De Vincenzi van het nationaal Instituut voor Informatietechnologie en Telecommunicatie (IIT) in Italië, waarschuwde onlangs tijdens een conferentie dat de klimaatvriendelijke elektrische auto’s vrij kwetsbaar zijn voor aanvallen van hackers.

Hackers loeren op oplaadstations

Elektrische voertuigen zijn kwetsbaar voor digitale aanvallen tijdens het opladen.

Je laadt je auto niet alleen op bij een laadstation, maar je auto wisselt er ook een schat aan informatie mee uit.

Kwaadwillende hackers kunnen inbreken in de laadstations en van daaruit virussen of andere malware verspreiden naar de auto’s.

De Italiaanse onderzoeker ziet er allerlei risico’s in. Hackers kunnen bijvoorbeeld programma’s installeren waarmee ze de elektrische auto op afstand kunnen besturen – zonder dat de eigenaar het weet.

Een ander horrorscenario is dat hackers programma’s installeren die persoonlijke informatie – denk aan bankinformatie – naar de cybercriminelen sturen, die het vervolgens kunnen gebruiken om zich te verrijken of om hun slachtoffers te chanteren.

Ev-hack kan hele landen in gevaar brengen

De Vincenzi en zijn collega’s stipten ook het gevaar aan dat een hack van elektrische auto’s zich zou kunnen verspreiden naar andere netwerken – zoals de wifiverbinding thuis of op het werk.

En in het uiterste geval zou de aanval zelfs hele landen kunnen treffen.

Hackers kunnen vrij eenvoudig de controle over de oplaadpunten overnemen en bepalen wanneer elektrische auto’s opladen en wanneer niet.

Dit geeft ze de macht om alle elektrische auto’s in een land tegelijk te laten opladen, wat desastreuze gevolgen kan hebben voor de elektriciteitsvoorziening.

In 2021 werd in de VS de oliemaatschappij Colonial Pipeline gehackt, waardoor een groot deel van de infrastructuur van het land werd lamgelegd – inclusief het vliegverkeer – omdat veel olie ineens werd vastgezet.

Pas toen het bedrijf ruim 4 miljoen dollar aan de hackers betaalde, kon er weer brandstof aan klanten worden geleverd.

Er zijn al verschillende cyberaanvallen geweest tegen oplaadstations in onder andere Rusland, het VK en de VS.

Tot nu toe hebben verschillende onderzoeksteams alarm geslagen over de nieuwe dreiging.

Bekijk hier de video van de hackeraanval op Amerikaanse oplaadstations

Marco De Vincenzi en zijn collega’s schrijven in een paper dat overheden en internationale organisaties, zoals de EU en de VN, het eerst in actie moeten komen.

Beleidsmakers moeten strengere regels aannemen en concrete protocollen formuleren waarmee laadpaalbedrijven de klantgegevens beter kunnen beschermen.