Onderzoekers maken optimale vliegtuigvleugel

Een nieuwe vliegtuigvleugel is tot 5 procent lichter dan die van de huidige Boeing 777. Daardoor kan het brandstofverbruik met maximaal 200 ton worden teruggebracht.

© NIELS AAGE/DTU

Een groep onderzoekers van de technische universiteit DTU in Denemarken heeft de optimale vleugel ontworpen voor een Boeing 777.

De vleugel is tot 5 procent lichter dan de huidige vleugels, wat een brandstofbesparing kan opleveren van 40 tot 200 ton per jaar.

De vleugel is gebouwd in een 3D-programma dat 200 keer zo gedetailleerd is als industrieel gebruikte programma’s.

De onderzoekers hebben een deel van de vleugel geprint met een grootte van 30 x 10 x 4,5 cm.

© NIELS AAGE/DTU

De onderzoekers hebben het programma zelf gemaakt en gebruikten vijf dagen lang een supercomputer met toegang tot 8000 processoren om de vleugel te kunnen ontwikkelen.

Het programma helpt de structuren te vinden die het sterkst zijn in verhouding tot een concrete belasting en daarbij zo weinig mogelijk materiaal gebruiken.

Het resultaat is niet alleen interessant voor de vliegtuigsector, maar ook voor de 3D-printerbranche, omdat het de weg vrijmaakt voor het printen van grotere, complexere constructies.

Vleugels zijn gemaakt in 3D-programma

© NIELS AAGE/DTU

De onderzoekers hebben de lichte vleugel ontworpen met behulp van een 3D-programma dat een 200 keer zo hoge resolutie gebruikt als de huidige standaard.

  • INSPIRATIE UIT DE NATUUR: De interne structuur van de vleugel doet denken aan bepaalde structuren in de natuur, bijvoorbeeld in botten of snavels.
  • 5 PROCENT LICHTER MET ALUMINIUM: Als de vleugel in aluminium wordt geprint, is hij 5 procent lichter dan de vleugels van een Boeing 777.
  • MEER PLEK VOOR BRANDSTOF: Een groot deel van de brandstof wordt in de vleugels opgeslagen. De nieuwe vleugel heeft daarom meer ruimte voor brandstof.