‘Ik weet toch zeker dat ik hem hier had neergezet!’ – wie kent dat niet?

© Shutterstock

Hoe navigeer jij?

Uit het onderzoek ‘Navigeren kun je leren’ blijkt dat stadsmensen minder goed herkenningspunten onthouden dan plattelandsbewoners. Maar er is méér onderzoek nodig.

23 januari 2018

Je bent de stad in geweest, komt terug bij de parkeerplaats – en de auto is weg. Terwijl je toch zéker weet dat je hem daar had neergezet. 

Ken je dat? Dan is de kans groot dat je in de stad woont. Want uit onderzoek blijkt dat vooral stedelingen zich minder goed oriënteren.

Ze zijn niet zo goed in het opnemen van hun omgeving en onthouden herkenningspunten minder goed dan mensen die in landelijk gebied wonen.

Gamen voor de wetenschap

Aan het onderzoek, ‘Navigeren kun je leren’ van het Weekend van de Wetenschap en Universiteit Leiden, deden tot nu toe ruim 4500 deelnemers mee.

Om een goed beeld te krijgen van de invloed van factoren als leeftijd en geslacht op het navigatievermogen hebben de onderzoekers, onder leiding van neurowetenschapper Ineke van der Ham, behoefte aan een bredere groep respondenten.

Jongeren en ouderen gezocht

Iedereen vanaf 8 jaar kan meedoen, in het bijzonder de leeftijdsgroepen 8 – 17 en 60+ zijn nog ondervertegenwoordigd en worden daarom met name opgeroepen een bijdrage te doen aan het onderzoek.

Wil jij ook weten hoe je navigeert? Doe dan mee aan het onderzoek. De test bestaat uit een game waarin je een aantal opdrachten uitvoert. 

De test duurt ongeveer 10 minuten. Daarna krijg je direct de uitslag over jouw navigatievermogen. Doe de test hier!

Meer lezen over het onderzoek van nu? Neem een abonnement op Wetenschap in Beeld.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: