Planten luisteren af op plaats delict

Kamerplant verraadt moordenaar

De politie heeft een nieuw wapen: een visuele microfoon kan gesprekken op video's zonder geluid aflezen aan bijvoorbeeld de vibraties van de bladeren van een plant. Zo worden videobeelden nog nuttiger bij het opsporen van misdadigers.

7 mei 2015 door Anne Lykke en Rasmus Kragh Jakobsen

Videobeelden bieden meer mogelijkheden

Aan een tafel in een plaatselijk café zitten twee mannen te praten over een moord die een van hen wil plegen. Wat ze niet weten is dat de potplant in de hoek en de servetten meeluisteren, en hun verhaal aan de politie kunnen vertellen.

Dit scenario lijkt rechtstreeks uit Hollywood te komen, maar de technologie bestaat al.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), Microsoft en Adobe ontwikkelden een methode waarmee geluiden op videobeelden zonder geluid te zien zijn.

Chipszak spreekt door geluiddicht glas

Met de techniek kunnen forensisch onderzoekers de microscopische trillingen van voorwerpen op beeld analyseren. Zo hebben ze iets verstaanbaars weten te maken van de trillingen van een chipszak achter geluiddicht glas, die met een camera op 5 meter afstand is gefilmd.

VIDEO: Met de nieuwste technologie van het MIT kunnen chipszakken, bladeren en snoeppapiertjes spreken:

Geluidsgolven worden opgevangen door voorwerpen

Geluid plant zich als drukgolven door de lucht voort en brengt alles een klein beetje in beweging. De trillingen die zo ontstaan zijn extreem klein - een duizendste deel van een millimeter - en dus niet met het blote oog te zien. Maar een videocamera kan ze oppikken.

Zware en onbuigzame voorwerpen als een koffiekopje trillen minder dan lichtere, flexibele materialen, en het is dan ook makkelijker om de bewegingen van bijvoorbeeld een blad van een kamerplant waar te nemen.

Met behulp van een geavanceerd computerprogramma meten de onderzoekers kleine kleurveranderingen in de beeldpixels. Geluidstrillingen beïnvloeden de kleurnuance van de pixels iets.

Computer zet kleurveranderingen in geluid om

Het computerprogramma berekent de mate van trilling op basis van de kleurveranderingen van de plant. De vibraties worden omgezet in het geluid dat de plant 'gehoord' heeft.

Interessant is dat zelfs een gewone videocamera de benodigde kleurverschillen registreert, want de pixels verschuiven iets in de loop van de tijd die het kost om de informatie van de pixels in de chip van de camera in te lezen.

De technologie van het MIT borduurt voort op een veel primitievere methode die de Russen in de Koude Oorlog gebruikten om de Amerikanen af te luisteren.

Met de nieuwe techniek hebben forensisch experts een krachtig gereedschap in handen om complexe misdaden op te lossen.

Nog meer methoden

De visuele microfoon is niet de enige nieuwe techniek op forensisch gebied. Lees meer over onder meer het gebruik van apps en satellieten in de jacht op de dader:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: