Fældende bevis

Verborgen pennenstreken ontmaskeren de dader

Met geavanceerde elektronica kan de politie afdrukken tevoorschijn toveren op een notitieblok waarvan het velletje waar het om gaat, is afgescheurd.

13 mei 2013 door Stine Overbye

Twee ontvoerde meisjes, een cynische dader en geavanceerde opsporingsmethoden - dat zijn de hoofdingrediënten van de nieuwste aflevering van 'Bewijs geleverd', een misdaadserie in Wetenschap in Beeld.

In deze zaak kwam de politie de dader op het spoor door een brief te analyseren die zijn slachtoffer onder dwang aan haar familie had geschreven. Op die brief stonden onzichtbare afdrukken van een boodschappenlijstje en een telefoonnummer, die op het bovenliggende - en afgescheurde - blaadje waren genoteerd. Het telefoonnummer leidde de politie naar de dader.

De technologie heet elektrostatische detectie. Schrijf je met een potlood of een pen op een stuk papier, dan laat je niet alleen op dat papier zelf een afdruk achter, maar ook op eventuele velletjes daaronder, zoals op een notitieblok.

Die afdrukken zijn vaak moeilijk of onmogelijk met het blote oog te lezen, maar zelfs de vaagste sporen kunnen nog zichtbaar worden gemaakt met een zogeheten elektrostatisch detectieapparaat (ESDA).

Met behulp van zo'n apparaat kan de technische recherche de afdruk versterken en bijvoorbeeld een telefoonnummer of een naam lezen in het patroon dat is ontstaan door de druk van de pen of het potlood. Ook als het papier met de afdrukken inmiddels beschreven is, kan de afdruk nog zichtbaar worden gemaakt.

Het document in kwestie wordt bedekt met een soort plastic en geladen met statische elektriciteit. Daarover wordt gekleurd poeder gestrooid met een andere elektrische lading. De geladen gebieden trekken dit poeder aan, waardoor de afdrukken duidelijk zichtbaar worden.

Lees het hele ontvoeringsverhaal in Wetenschap in Beeld, en bekijk deze video van een andere zaak waarbij de recherche de technologie toepast:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: