Fingerprint electricity

Stroom maakt vingerafdruk zichtbaar

Een Britse onderzoeker ontwikkelde een nieuwe techniek die vingerafdrukken op patroonhulzen of onderdelen van een bom zichtbaar kan maken.

19 februari 2013 door Carsten Nymann

Met een nieuwe techniek kunnen forensisch onderzoekers vingerafdrukken van metalen voorwerpen als patroonhulzen en bomfragmenten halen. De vingerafdrukken zijn zelfs nog te zien als het oppervlak schoongeveegd of geschilderd is, of blootgesteld is aan extreme hitte, bijvoorbeeld bij een explosie. Dergelijke vingerafdrukken waren tot nu toe onzichtbaar.

Oude zaken opgelost

De methode is ontwikkeld door John Bond van de Engelse University of Leicester, en er zijn al moordzaken mee opgelost die de politie had gesloten wegens gebrek aan sporen die naar de dader leidden.

Een vingerafdruk ontstaat wanneer de huid van de vinger restjes zweet en vet achterlaat op een oppervlak. Als je het oppervlak insmeert met poeder, komen deze afdrukken aan het licht. Met de methode van Bond worden de afdrukken ook zichtbaar wanneer het vocht allang verdampt is, en de vingerafdruk met conventionele methoden niet meer te achterhalen is.

Zweet bevat veel zout, en dat vreet een klein beetje metaal weg van voorwerpen die worden aangeraakt. Deze afdrukken worden zichtbaar wanneer het metaal, bijvoorbeeld een patroonhuls of een fragment van een bom, wordt blootgesteld aan een spanning van 2500 volt, terwijl er een fijn poeder overheen wordt gestrooid. Het poeder blijft zitten op de plaatsen waar het zweet het metaal heeft aangetast, en de vingerafdruk wordt duidelijk zichtbaar.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: